China efectuează manevre militare combinate în jurul Taiwanului

China efectuează manevre militare combinate în jurul Taiwanului

China a lansat astăzi manevre militare cu avioane şi nave maritime în jurul Taiwanului. La rândul său, Taiwanul a desfășurat „forțe adecvate” pentru a răspunde, comentează AFP, citată de Agerpres.

Tot astăzi, Ministerul Chinez al Apărării a anunțat exercițiile militare numite Joint Sword-2024B și a precizat că acestea urmăresc să testeze capacitățile operaționale comune ale trupelor și că acțiunile au loc în zone din nordul, sudul și estul insulei Taiwan. Practic, este o reeditare a exerciților din luna mai, denumite Joint Sword-2024A.

Purtătorul de cuvânt al comandamentului de est al armatei chineze a precizat că manevrele „se concentrează pe patrule de pregătire pentru luptă mare-aer, blocada porturilor şi zonelor-cheie, asaltul unor ţinte maritime şi terestre, precum şi dobândirea în comun a unei superiorităţi globale”.

La rândul său, ministrul taiwanez al apărării a condamnat printr-o declarație „comportamentul iraţional şi provocator”, asigurând că „a desfăşurat forţe adecvate pentru a răspunde în mod corespunzător în scopul de a proteja libertatea şi democraţia, precum şi pentru a apăra suveranitatea țării”.

Statele Unite și-au exprimat imediat îngrijorarea în legătură cu situația. Prin vocea purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, Statele Unite a asigurat că răspunsul Chinei „cu provocări militare” la „discursul anual obişnuit” rostit de preşedintele taiwanez Lai Ching-te de joia trecută este „nejustificat şi riscă să escaladeze situaţia”. „Facem apel la Republica Populară Chineză să dea dovadă de reţinere şi să evite orice alte acţiuni care ar putea submina pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în regiunea mai largă, ceea ce este esenţial pentru pace şi prosperitate regionale şi internaţionale”, a avertizat oficialul american, citat de Agerpres.

În luna mai, China a efectuat exercițiile militare denumite Joint Sword-2024A, tot în proximitatea Taiwanului, iar acestea au durat două zile. La acea vreme, surse taiwaneze au făcut legătura între zilele de desfășurare a manevrelor militare și ziua inaugurării mandatului președintelui Lai Ching-te.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
9.2 ° C
9.4 °
7.8 °
70 %
3.1kmh
0 %
Dum
14 °
lun
15 °
mar
18 °
mie
19 °
joi
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii