Moartea vine pe Internet

Moartea vine pe Internet

O adolescentă de 15 ani din localitatea călărășeană Dor Mărunt s-a sinucis într-un mod violent, după ce ar fi încercat o provocare văzută pe TikTok, din spusele rudelor și a prietenilor. Aceasta este și una dintre ipotezele pe care merg anchetatorii. Fata era foarte silitoare, o elevă olimpică.

Scris de Ligia Enache

Oamenii din Dor Mărunt sunt șocați și abia și-au putut găsi cuvintele atunci când au fost întrebați de copila pe care o văzuseră ca de obicei, cu o zi înainte: “Era liniștită, respectuoasă, dintr-o familie bună. O apreciam, era o fată foartă serioasă.

Nu pot vorbi despre ea, era foarte cuminte. A fost la mine în casă, o știam bine. Îmi pare foarte rău, foarte rău. “

Adolescenta a profitat că era singură în cameră și s-a asfixiat. Poliția a găsit-o ca într-un film de groază, cu gâtul sub piciorul unui pat, pe care l-a ridicat, apoi i-a dat drumul să cadă cât mai tare. S-a asigurat că nu va mai respira, își îndesase în gură niște șosete.

Acesta este unul din multele cazuri înfricoșătoare de care mai auzim din când în când.

În aprilie, un băiat de 16 ani a murit după ce a încercat să își țină respirația cât mai mult ca să facă o provocare cunoscută drept “blackout challenge”, foarte populară și pe TikTok.

În 2022, în Indonezia, doi băieți au murit după ce s-au aruncat în fața unui camion, în provocarea “Îngerul morții”.

Iar în 2021, un copil de 14 ani din Bistrița-Năsăud a murit după ce s-a spânzurat în casă, conform altei provocări de pe TikTok.

Fascinația rețelelor de socializare omoară tineri sub ochii noștri și ai lor. Ca și trendul selfie-urilor mortale, care nu îi oprește însă pe temerarii în goană după supremația online decât atunci când e prea târziu.

50% dintre adolescenți simt nevoia să-și schimbe înfățișarea, după ce Internetul le arată o lume perfectă, în care trebuie să se încadreze.

Alți tineri imită animale, așa cum văd tot pe Internet. Este un trend extrem de la modă. Pe rețelele sociale apar din ce în ce mai multe imagini cu tineri care țin în lesă alți tineri, fete sau băieți, care sunt costumați și se comportă ca niște câini. Sau pisici. Sau alte animale. Totul este perfect normal, isprăvile sunt obligatoriu filmate, iar postările au un succes demențial.

Psihologii recunosc multe provocări ca fiind extrem populare printre tineri dar și extrem de periculoase, după cum se demonstrează. Totul vine din dorința tinerilor de a fi observați și apreciați.

În cazurile extreme, care se termină chiar cu decesul celor care “acceptă provocarea” se pune problema unei dureri interioare pe care copilul nu o poate exprima întotdeauna: nevoia de atenție.
“Dacă acești copii ar primi atenția de care au nevoie, de acasă, și nu acum. Că dacă ne apucăm să le dăm atenție la 17 ani, când ei deja sunt într-o suferință, din perspectiva asta, s-ar putea să fie târziu, când deja ei sunt într-o criză, să spunem.” explică Maria Coman, psiholog.

Provocările dau tinerilor ce simt ei că au nevoie.

“Au succes datorită caracterului surprinzător și tentant, au succes datorită faptului că primesc o apreciere în mod instant ceea ce le crește enorm stimă de sine <<bă, ai văzut ce am făcut, ce tare sunt>>”, spune psihologul Mihai Copăceanu.

Tinerii își doresc să se afirme, vor să își demonstreze apartenența la un grup.

“Adolescenții sunt atrași de aceste provocări din nevoia de a fi acceptați într-un grup, din cauza situației de acasă, din teribilism”, afirmă psihologul Margareta Dicu.

“Sunt curioși, și dacă în familie nu găsesc răspunsurile, atunci apelează la aceste aplicații” a specificat și psihologul Ioana Frunzescu.

Facebook, Instagram, TikTok și restul aplicațiilor sociale, înlocuiesc pentru foarte mulți tineri viața reală. Iar dacă nu realizează când sunt pe marginea prăpastiei, să ceară ajutor, sau dacă părinții și prietenii nu găsesc o cale către ei, sfârșitul pare să fie mereu același. Un mesaj pe telefon: Adio!

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
8.4 ° C
9.4 °
6 °
57 %
0.5kmh
0 %
vin
9 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
16 °
mar
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii