Nicușor Dan propune referendum. Marcel Ciolacu cere întrebări despre adevăratele probleme ale Capitalei

Nicușor Dan propune referendum. Marcel Ciolacu cere întrebări despre adevăratele probleme ale Capitalei

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că va propune în ședința de luni a Consiliului General organizarea unui referendum local cu două întrebări. Una mai controversată decât cealaltă, spun opozanții săi politici.

Scris de George Alexandru

Reacția PSD a venit imediat: consilierii generali social-democrați nu se vor opune referendumului propus de Nicușor Dan. În plus, președintele PSD Marcel Ciolacu a plusat și îi propune primarului general adăugarea unor întrebări legate de marile probleme ale locuitorilor Capitalei

Potrivit lui Marcel Ciolacu, consilierii generali ai PSD, cei mai mulți la număr în actuala componență a CGMB, ar putea susține propunerea edilului, dar vor veni și cu o a treia întrebare pentru bucureșteni.

„Sunt de acord cu exercițiul democratic al organizării referendumului, nu înseamnă că susțin întrebările. E posibil ca și Guvernul să vină cu o întrebare pentru bucureșteni”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Primarul general propune ca referendumul să se desfășoare la 24 noiembrie, în același timp cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Matematic, Nicușor Dan nu are în acest moment majoritate în Consiliul General, deci nu poate convoca un referendum și ar avea nevoie de voturile consilierilor generali de la PSD.

Nicușor Dan, în goana după puterea absolută

Nicușor Dan ar vrea să aibă un cuvânt de spus asupra împărțirii banilor colectați din impozitelor plătite de către bucureșteni, dar și ultimul și singurul cuvânt în eliberarea autorizațiilor de construcție din Capitală.

Primarul general vrea ca bucureștenii să răspundă cu DA sau NU la următoarele două întrebări:
Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

Pentru ca un referendum local să fie valid, la acesta trebuie să participe cel puțin 30% din cetățenii cu drept de vot.

Are Nicușor Dan majoritate în CGMB?

Primarul general grăbește organizarea referendumului astfel încât acesta să fie aprobat de consilierii generali din mandatul 2020-2024 pentru că în acest moment, Nicușor Dan încă nu are o majoritate în noul Consiliu General.

Dacă în actualul mandat sunt doar 4 partide, peste doar câteva zile vor depune jurământul consilierii generali care au fost votați la alegerile locale din iunie. În mandatul 2024-2028, vor fi 8 partide în CGMB, iar crearea unei majorități e extrem de dificil pentru primarul general. Acesta va avea nevoie de consilierii a 5 partide pentru a-și asigura majoritatea de dreapta, așa cum a anunțat că își dorește.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
5.3 ° C
6 °
3 °
72 %
0.5kmh
0 %
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
16 °
mar
18 °
mie
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii