Unii producători de jucării „inundă” Europa cu jucării periculoase prin intermediul magazinelor online, inclusiv magneți capabili să perforeze intestinele unui copil dacă sunt înghițiți și produse care conțin substanțe chimice toxice, potrivit analizei unei organizații care reprezintă producătorii din UE și Marea Britanie, citată de CNN.
Toy Industries of Europe (TIE), care reprezintă producătorii de jucării din Uniunea Europeană și Regatul Unit, a declarat că a cumpărat recent mai mult de 100 de jucării de la vânzători terți de pe 10 piețe online – printre care și Amazon – și a constatat că 80% dintre jucării nu au respectat standardele de siguranță ale UE, prezentând un potențial „pericol pentru copii”.
„Jucăriile nesigure de la vânzătorii care ignoră normele UE vor continua să inunde UE, cu excepția cazului în care piețele online primesc mai multă responsabilitate pentru siguranța jucăriilor vândute pe platforma lor, unde nimeni altcineva din UE nu are această responsabilitate. Dacă fiecare actor din lanțul valoric nu trebuie să își joace rolul, va rămâne o lacună juridică.”, a declarat joi Catherine Van Reeth, director general al TIE, într-o declarație.
Produsele studiate au fost vândute atât de comercianți din UE, cât și din afara UE pe piețe, inclusiv platforme chinezești low-cost Temu și Shein, alături de Amazon.
Ca parte a cercetării TIE, au fost efectuate teste de laborator independente asupra produselor cumpărate de grup, care includeau o jucărie de dentiție pentru copii care se putea rupe ușor în părți mici, prezentând un risc de sufocare. De asemenea, s-a constatat că produsele de tip slime conțineau niveluri de bor de peste 13 ori mai mari decât limita legală a UE. Borul poate cauza probleme de sănătate reproductivă, a precizat TIE.
UE are „cel mai strict regim de siguranță a jucăriilor din lume”, dar producătorii de jucării din afara blocului comunitar sunt scutiți de normele UE atunci când își vând produsele prin intermediul piețelor online, a declarat TIE.
Șase dintre cele 10 piețe online studiate, inclusiv Amazon, au semnat Angajamentul UE privind siguranța produselor, un angajament voluntar de a asigura siguranța bunurilor vândute pe platformele lor de către terți, a adăugat organismul industrial, îndemnând liderii UE să facă aceste piețe responsabile din punct de vedere juridic pentru siguranța produselor listate de terți.