Washingtonul şi Bruxelles-ul cer o anchetă cu privire la posibile fraude electorale în Georgia

Washingtonul şi Bruxelles-ul cer o anchetă cu privire la posibile fraude electorale în Georgia

Posibilele fraude electorale la alegerile din Georgia riddică semne de întrebare nu doar în Europa, ci și peste Ocean. Washingtonul şi Bruxellesul cer o anchetă, după victoria Partidului prorus Visul Georgian în alegerile legislative de sâmbătă din Georgia, scrie AFP.

Partidul Visul Georgian se află la putere din 2012 și a obţinut un scor de 58.04% dintre voturi, îm timp ce coaliţia proeuropeană a reușit să-și adujudece doar 37,58% dintre voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, care şi-a rupt relaţiile cu Guvernul, a denunţat o ”falsificare totală” a alegerilor şi a atribuit-o unei ”operaţiuni ruse”. Opoziţia, care a revendicat iniţial o victorie în baza unor sondaje la ieşirea de la urne, refuză să recunoască rezultatul anunţat al alegerilor şi denunţă ”alegeri furate”.

Ea acuză partidul aflat la putere de faptul că apropie Georgia de Moscova şi o îndepărtează de o aderare la Uniunea Europeană (UE) şi NATO, două obiective înscrise în Constituţie. ”Ne asociem apelurilor lansate de către observatori internaţionali şi locali în favoarea unei anchete aprofundate cu privire la toate informaţiile despre încălcări în cadrul alegerilor”, a anunţat într-un comunicat secertarul de Stat american Antony Blinken.

Preşedintele în exerciţiu al Consiliului European Charles Michel a îndemnat, la rândul său, să ”ancheteze rapid” cu privire la ”nereguli” în mod ”transparent şi independent”. Guvernul urmează să dispună de 91 dintre cele 150 de mandate în Parlament, o majoritate suficientă pentru a guverna, însă sub pragul de două treimi pe care voia să o obţină pentru a modifica Constituţia, iar în virtutea acestui plan să interzică partidele prooccidentale din opoziţie.

Coaliţia Schimbării, în opoziţie, a anunţat că renunţă la mandatele în Parlament pentru a ”nu da legitimitate” scrutinului. Georgia a fost zguduită în mai de manifestaţii mari împotriva unei legi a ”influenţei străine”, inspirată de o legislaţie rusă cu privire la ”agenţi străini”, folosită pentru a zdrobi societatea civilă.

Bruxellesul a ”îngheţat” după acestea procesul de aderare la UE, iar Statele Unite au impus sancţiuni unor oficiali georgieni.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare ușoară
1.3 ° C
1.7 °
-1 °
79 %
3.1kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii