Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată luni prin ceremonii militare și religioase în Capitală și în garnizoanele în care există unități militare care au executat astfel de misiuni.
11 noiembrie 1918 – sfârșitul simbolic al Primului Război Mondial. Această zi a fost aleasă ca zi a Veteranilor din teatrele de operaţii, datorită simbolisticii puternice. În Capitală, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului a avut loc o ceremonie militară şi religioasă, au fost depuse coroane de flori şi a fost înmânat Drapelul de luptă Comandamentului Componentei Terestre „General Alexandru Cernat”, arată MApN.
Ceremonii militare şi religioase au avut loc în țară, în memoria celor care și-au pierdut viaţa în misiune în afara graniţelor.
„Am fost onorat să le strâng mâna militarilor prezenți la Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, la sediul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani.
Cu toții ne-am amintit și despre Iosif Silviu Fogarași, cel care, pe 11 noiembrie 2003 și-a pierdut viața în timpul unei misiuni în Afganistan. Astfel, pentru România, 11 noiembrie are o dublă semnificație”, a conchis ministrul.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11,00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul (post mortem) Iosif Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996-2022, România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi, potrivit tvrinfo.ro.
Comandamentul Componentei Terestre „General Alexandru Cernat” este o structură de comandă de nivel tactic a Statului Major al Forţelor Terestre. De la înfiinţare (1 noiembrie 2003) şi până în prezent, Comandamentul a dezvoltat un cadru structural adecvat care susţine realizarea interoperabilităţii funcţionale cu structuri de tip comandament (naţionale şi multinaţionale) dislocate pe teritoriul naţional, în context aliat, coaliţie sau cooperare bilaterală.