Cea mai mică inimă artificială a fost creată în România, de un grup de studenți ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Echipa tinerilor români, cunoscută sub denumirea de MAVIS Artificial Heart, au câștigat, pentru al doilea an consecutiv, premiul pentru cel mai avansat design, în cadrul unei competiții mondiale de profil, organizată în Japonia.
Inima artificială este concepută pentru nou-născuți şi copii, dar poate fi proiectată și la dimensiunile necesare funcționării unui organism adult. Poate fi controlată printr-o aplicaţie de pe telefonul mobil și este fabricată din materiale compozite superioare, pe bază de titan, care pot atinge o durată de funcţionare de peste 90 de ani, potrivit Adevărul.
Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și cercetătorii care îi coordonează au câștigat competiția de anul trecut, organizată în Statele Unite, realizând prototipul unei inimi artificiale pentru adulți. Anul acesta, nu doar că au reușit să creeze o inimă artificială pentru copii, dar au și progresat la aspecte precum alimentarea wireless.
În Uniunea Europeană, bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente afecțiuni și totodată, principala cauză a deceselor. În plus, România are o rată de mortalitate cauzată de boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană.