Peste 63% dintre români consideră că în acest moment există condiții favorabile pentru a începe o afacere, iar mai bine de 62% se văd antreprenori, potrivit raportului Global Entrepreneurship Monitor (GEM), realizat de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Autorii arată că teama de eșec și alte bariere culturale și economice limitează inițiativa, fiind tocmai unul dintre aspectele vizate de programul de guvernare al Partidului Social Democrat. În continuarea măsurilor luate deja de Guvernul Ciolacu în ultimul an și jumătate, PSD vrea să dezvolte acest sector prin programe dedicate finanțării și educației antreprenoriale, vizând transformarea mediului antreprenorial într-un pilon al creșterii economice.
Raportul GEM România evidențiază faptul că 63,75% dintre români cred că în prezent există condiții bune pentru a începe o afacere, iar 62,68% declară că au cunoștințele necesare. Cu toate acestea, principala limitare pentru 58,05% din populație este teama de eșec, plasând România pe locul 5 mondial la acest capitol.
„Guvernul are potențialul de a deveni un catalizator esențial pentru dezvoltarea mediului antreprenorial, dar acest rol necesită o viziune strategică și un angajament susținut. Accesul la finanțare, de exemplu, poate fi facilitat prin politici și programe care să răspundă nevoilor specifice ale antreprenorilor, eliminând barierele care frânează inovația și creșterea economică”, a explicat Răzvan Mustață, decanul UBB-FSEGA.
PSD recunoaște deja acest obstacol și a inclus în planul său de guvernare 2025-2028 măsuri care să reducă riscurile resimțite de antreprenori, inclusiv programe pentru acces mai facil la finanțare și sprijin consultativ.
Măsuri guvernamentale pentru antreprenori
Rata scăzută de întrerupere a activității (1,05%) subliniază reziliența antreprenorilor români, însă rata celor care încearcă să-și deschidă o afacere este sub media globală. În acest context, Guvernul Ciolacu promovează deja programe de sprijin financiar, cum ar fi accesul la fonduri europene nerambursabile și extinderea programului Start-Up Nation.
Totodată, inițiativele recente în domeniul educației antreprenoriale, cum ar fi crearea unor module dedicate în școli și universități, au potențialul de a forma o nouă generație de antreprenori încrezători și bine pregătiți.
„Integrarea unui curriculum axat pe antreprenoriat în școli – cu metode moderne și studii de caz relevante – poate genera un impact profund, stimulând o cultură a inovației și a inițiativei încă din fazele de început ale educației tinerilor”, a adăugat Răzvan Mustață.
România, hub regional de tehnologie și inovare prin digitalizare
Transformarea digitală este identificată de GEM drept cea mai mare oportunitate pentru antreprenorii români. Aproape 20% dintre întreprinderile aflate la început utilizează tehnologiile digitale ca strategie de afaceri, conform raportului publicat de UBB. Deja, Guvernul Ciolacu derulează programul România Tech Nation, lansat de Ministerul Economiei, iar PSD propune în programul de guvernare 2025-2028 un plan ambițios de digitalizare a administrației publice, menit să simplifice și să eficientizeze interacțiunea cetățenilor cu statul.
De asemenea, instituții-cheie precum ANAF și Casa Națională de Pensii vor beneficia de o digitalizare completă, cu scopul de a reduce timpul de procesare a cererilor și a crește transparența în alocarea resurselor. Aceste măsuri sunt complementate de investiții în securitatea cibernetică, pentru protejarea datelor sensibile ale cetățenilor și pentru asigurarea unei infrastructuri digitale reziliente. În viziunea PSD, o administrație modernă trebuie să fie nu doar digitală, ci și accesibilă, transparentă și sigură.
PSD propune un antreprenoriat sănătos prin măsuri pe termen lung
Conform specialiștilor GEM, România are nevoie de politici pe termen lung care să susțină dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial sănătos.
„Guvernul, pe termen lung, ar trebui să sprijine dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial sănătos prin incubatoare de afaceri, acceleratoare, centre de inovare și alte facilități, toate acestea oferind antreprenorilor acces la resurse, mentorat, rețele și la alte instrumente necesare pentru a-și dezvolta afacerile”, menționează Levente Szasz, Prorector UBB – responsabil de calitate și antreprenoriat.
Social-democrații propun înființarea de centre de inovare și incubatoare de afaceri, precum și stimularea parteneriatelor public-private. Aceste măsuri vor contribui la reducerea decalajelor față de alte țări europene și la crearea unui mediu de afaceri mai competitiv. Prin aceste acțiuni, România are șansa de a valorifica potențialul antreprenorial existent, transformându-l într-un motor al creșterii economice durabile.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri. CMF 31240010