Reguli: Cum se votează la alegerile prezidențiale și la referendumul din București

Reguli: Cum se votează la alegerile prezidențiale și la referendumul din București

În țară, votul pentru președinte începe duminică dimineață. Până atunci se amenajeaza secțiile , se instalează cabinele, urnele, iar buletinele de vot și ștampilele urmează să ajungă pe masa comisiilor electorale.

În primul tur al alegerilor pentru președintele țării, secțiile de votare din țară se deschid la ora 7.00 dimineața. Alegătorii merg să-și exprime votul cu buletinul sau cartea de identitate. Odată cu buletinele de vot, fiecare alegător primește și o ștampila, cu mențiunea votat. Și își exprimă opțiunea într-una dintre cabinele amenajate în secție, unde intră singur și nu are voie să fotografieze sau să filmeze documentele.

Odată intrat în secția de votare, alegătorul va înmâna unui membru al comisiei de vot actul de identitate , pentru ca acesta să verifice dacă persoana respectivă a încercat să mai voteze sau nu. În cazul în care nu este vorba despre un vot multiplu, acesta va primi buletinele de vot. Unul pentru alegerile prezidențiale și alte trei buletine de vot în Capitală pentru că este vorba de un referendum. Următorul pas este punerea ștampilei pe candidatul preferat.

Iar în București și pe da sau pe nu la întrebările de la referendum, despre emiterea autorizațiilor de construire, repartizarea veniturilor din taxe și impozite și despre un program antidrog în școli, potrivit tvrinfo.ro.

Întrebările referendumului din București:

1. Sunteți de acord că primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

2. Sunteți de acord că repartizarea între Primăria municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

3. Sunteți de acord că Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?

Dupe ce ați ales candidatul preferat , împăturiți buletinele de vot și le așezați în urnele pentru alegeri. Un buletin de vot va fi așezat în această urnă pentru alegerile prezidențiale, iar celelalte vor fi așezate în urnele pentru referendum .Mai apoi ștampila va ajunge la membrul comisiei de validare, iar dumneavoastră va veți primi actul de identitate.

În localitatea de domiciliu, alegătorii au voie să voteze doar la secția la care sunt arondati. Pentru a află unde este această oricine poate accesa siteul registrulelectoral.ro. Cei care sunt în altă localitate pot vota la orice secție, pe liste suplimentare. Membrii birourilor secțiilor de votare pot vota în secția în care Iși desfășoară activitatea.

Alegătorii care nu se pot deplasa din cauza invalidității sau a altor boli, precum și cei internați sau aflați în cămine pentru bătrâni pot solicita urnă mobilă. Dar trebuie să depună înainte o cerere și documentele doveditoare. Același regim se aplică și celor aflați în detenție.

Fiecare cetățean are dreptul la un singur vot pentru alegerea Președintelui României. Secțiile de votare se închid la ora 21.00, dar programul poate fi prelungit.

„Cetățenii care la ora 21.00 se găsesc în secția de votare sau la rând pentru votare, există posibilitatea că președintele secției de votare să prelungească votarea. Prelungirea se poate face până la 23.59, spune Toni Greblă, preşedintele AEP, potrivit tvrinfo.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
2.2 ° C
2.3 °
2 °
78 %
7.7kmh
40 %
sâm
7 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
6 °
mie
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii