Ucraina este dispusă să lucreze la un acord care să permită tranzitul gazelor pe teritoriul său către Europa de Vest, dar a exclus orice extindere a acordului existent cu Rusia, a declarat premierul ucrainean, Denîs Şmîhal scrie Reuters.
Anunțul lui Şmîhal vine după ce acesta a discutat cu prim-ministrul slovac Robert Fico, în condiţiile în care unele ţări europene îşi intensifică eforturile de găsire a unei soluţii pentru aprovizionarea cu gaze.
Cu două săptămâni înainte de expirarea acordului de tranzit de gaze cu Rusia, Şmîhal a declarat că Ucraina este dispusă să discute despre tranzitul de gaze de orice origine, cu excepţia celor ruseşti.
„În acest sens, dacă Comisia Europeană abordează oficial Ucraina cu privire la tranzitul oricărui alt gaz decât cel rusesc, în mod firesc vom discuta şi suntem pregătiţi să ajungem la un acord adecvat. Am subliniat că acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul de gaze se încheie la 1 ianuarie 2025 şi nu va fi prelungit”, a declarat Şmîhal.
Şmîhal a spus că s-au făcut deja multe eforturi în ultimii ani, împreună cu ţările UE, „pentru a asigura aprovizionarea fiabilă cu gaze şi pentru a preveni utilizarea oricărui tip de energie ca armă”.
Ucraina, blocată într-un război de aproape 34 de luni cu Rusia, a spus clar de luni de zile că nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor cu Rusia.
Slovacia şi alte ţări care primesc gaze din Rusia, transportate prin conductele din Ucraina, poartă discuţii pentru a încerca să evite oprirea acestor fluxuri atunci când acordul expiră.
Înainte de discuţia dintre cei doi prim-miniştri, Fico declarase că menţinerea tranzitului de gaze nu este doar o chestiune bilaterală pentru vecinii Ucrainei, ci o problemă pentru întreaga UE. Fico a declarat săptămâna trecută că urmăreşte să asigure continuarea livrărilor din est pentru a evita plata unor taxe de tranzit mai mari de la alţi furnizori. Slovacia are un contract pe termen lung cu gigantul rus Gazprom.
UE şi-a stabilit obiectivul de a nu mai utiliza combustibili fosili din Rusia până în 2027.
Unele ţări UE din Europa de Est iau în considerare asigurarea unor livrări din Azerbaidjan, care ar putea tranzita Ucraina, însă nu s-a încheiat încă niciun acord.