Pensiile se vor impozita cu 10%. Mai exact, Curtea Constituţională a decis, joi, că modalitatea de impozitare progresivă a pensiilor care depășesc pragul de 3.000 de lei este neconstituţională și că trebuie aplicată cota de 10% de impozit.
Decizia este definitivă și general obligatorie.
„Rămân aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil”.
„În ședința din data de 19 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal sunt neconstituționale.
Totodată, Curtea a observat că legiuitorul are dreptul de a reglementa formarea, administrarea, întrebuințarea și controlul resurselor financiare ale statului, astfel cum rezultă din prevederile Legii fundamentale, însă acest drept este supus cerințelor constituționale referitoare la principiul legalității și securității raporturilor juridice fiscale, în componenta privind calitatea normelor.
Curtea a constatat că, în aceste condiții, rămân aplicabile dispozițiile Codului fiscal referitoare la cota de impozit de 10% aplicabilă fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil”, potrivit unui comunicat al CCR.
Ce prevede Art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, analizat de CCR
Art.101 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, analizat de CCR, potrivit Știripesurse, prevede:
Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii, astfel:
a) pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;