Europol a publicat o nouă analiză despre fenomenele extreme în spațiul Uniunii Europene

Europol a publicat o nouă analiză despre fenomenele extreme în spațiul Uniunii Europene

Europa se confruntă cu diverse forme de terorism, iar cea mai periculoasă este jihadismul.

Organizațiile teroriste dispun de resurse financiare care le permit deja să folosească sisteme informatice sofisticate pentru a se dezvolta. Și sunt tot mai multe voci autorizate care atrag atenția că inclusiv organizațiile extremiste de dreapta sau de stânga se înscriu în fenomenul terorist. Au o retorică periculoasă, iar Europol a publicat o nouă analiză despre fenomenele extreme în spațiul Uniunii Europene.

120 de atacuri teroriste au avut loc anul trecut în Uniunea Europeană și numai 22 au fost dejucate de autorități sau au eșuat din alte motive, se arată în raportul Europol. Statistica arată lipsa de eficiență a autorităților de a combate acest fenomen, mult mai scăzut în anii trecuți.

Conducerea Europol a explicat cât de bine se adaptează grupările teroriste la realitățile în schimbare, din Europa și din alte părți ale lumii.

„Actorii teroriști evoluează continuu, adaptându-și narativele, acțiunile de informare și activitățile lor că răspuns la cele mai recente evoluții geopolitice și socio-economice. Ei își direcționează eforturile de radicalizare și recrutare în special către straturile cele mai vulnerabile ale societății noastre”, potrivit Europol.

Pentru combaterea terorismului se cheltuiesc sume mari și e nevoie deseori de cooperarea mai multor țări, pentru a înlătura sau anihila diverse grupări jihadiste. Recent, șeful securității la Europeanul de Fotbal din 2024 din Germania, declara că s-au investit 40 de milioane de euro numai pentru zona lui de responsabilitate.

Raportul Europol arată că grupările extremiste exploatează din plin platformele de socializare, unde își transmit mesajele, principalele ținte fiind tinerii, care pot fi mai ușor de influențat.

Narațiunile antiguvernamentale și antisistem au luat amploare în Europa. Autorii raportului avertizează că, odată cu dezvoltarea tehnologiei, în mediul virtual s-ar putea organiza chiar tabere de formare, care creează medii virtuale realiste, ca în Metavers. Jihadistii folosesc deja astfel de metode pentru a simula atacuri teroriste.

Anul trecut, în România s-au făcut 2 arestări pe baza suspiciunilor de planificare a unor atentate, potrivt tvrinfo.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
5.9 ° C
6.7 °
4.1 °
81 %
4.1kmh
0 %
sâm
7 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
8 °
mie
4 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii