România are cloud guvernamental. Ministrul Digitalizării: Statul la ghișee e istorie

România are cloud guvernamental. Ministrul Digitalizării: Statul la ghișee e istorie

Investiţia care va schimba administraţia publică din România a fost finalizată. Mult aşteptatul cloud guvernamental, care va conecta toate bazele de date ale instituţiilor din ţară, a devenit realitate.

Prin acest cloud guvernamental, românii vor putea accesa digital orice instituție din România, fără a mai sta la cozi sau fără a fi nevoiți să prezinte foarte multe hârtii.

„Am făcut recepția cloud-ului guvernamental dedicat, cea mai importantă componentă a transformării digitale pe care o are astăzi România. De zece ani s-a vorbit despre acest proiect, în sfârșit am reușit, după ce în urmă cu an de zile am reușit să schimbăm legislația, am reușit să aducem acest proiect foarte important prin care datele românilor vor fi conectate, prin care bazele de date vor fi conectate, prin care statul la ghișee va fi lăsat într-o urmă neplăcută a istoriei. Iar tot ceea ce am vrut să facem, de la Administrația publică locală la cea centrală, are ca și fundament acest cloud guvernamental”, a spus ministrul Digitalizării Bogdan-Gruia Ivan.

Potrivit datelor Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, şapte din zece români petrec o zi din concediul anual la cozi la ghişeele statului, iar opt din aceşti zece oameni nu reuşesc să-şi rezolve problema pe care o au din prima.

Cloudul guvernamental salvează astfel timpul cetăţenilor şi aduce în acelaşi timp economii de sute de milioane de lei pentru bugetul de stat, deoarece instituțiile nu vor mai investi în gestionarea soluțiilor digitale.

„Folosește ultima tehnologie pe care o avem azi la nivel mondial. Timp de șapte ani de-acum se va updata, va avea soluții de securitate cibernetică, pentru ca datele românilor să vorbească între ele, să fie accesbile pentru oricine, oriunde, oricând”, a precizat ministrul Digitalizării Bogdan-Gruia Ivan.

Centrul de date al STS din Cristian beneficiază de infrastructură de electroalimentare și răcire ce asigură o disponibilitate maximă și în condiții optime a funcționării echipamentelor de procesare, stocare, comunicații și securitate cibernetică, având, de asemenea, soluții moderne care optimizează consumul de energie și protejează mediul. Proiectul se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie puternică
3.5 ° C
4.1 °
3.3 °
87 %
8.8kmh
100 %
joi
5 °
vin
3 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
4 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii