Ministerul Energiei a transmis „clarificări” cu privire la mecanismul de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale după data de 1 aprilie 2025

Ministerul Energiei a transmis „clarificări” cu privire la mecanismul de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale după data de 1 aprilie 2025

Ministerul Energiei a transmis vineri „clarificări” cu privire la mecanismul de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale după data de 1 aprilie 2025.

Plafoanele introduse de Guvern în timpul crizei energetice expiră de la 1 aprilie, iar reprezentanţii companiilor din energie sunt nemulțumiți de noua „taxă pe stâlp” introdusă recent de Guvernul Ciolacu 2 prin ordonanța „trenuleț”. Ei spun că noile costuri s-ar putea transfera și în facturile la energie.

Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, „nu există la acest moment o decizie de eliminare a plafoanelor la energie electrică și gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025”, transmite Ministerul Energiei într-un comunicat remis presei vineri, potrivit romania.europalibera.org.

Precizările ministerului apar în contextul în care presa a scris despre eliminarea plafoanelor de preț la energie şi gaze începând din luna aprilie și că Guvernul are în plan introducerea unui mecanism de compensare pentru consumatorii vulnerabili, printr-un card guvernamental, astfel că plafonarea, făcută în ianuarie 2023, nu se va mai aplica tuturor clienților, ci doar unei anumite categorii.

Prețul mediu este în prezent de până la 1 leu pe kwh. Dacă acesta se menține la acest nivel, unii consumatori vor plăti mai puțin, alții mai mult, de la 1 aprilie, în funcție de consum. La electricitate, de exemplu, este de așteptat ca facturile celor care consumă peste 300 de kwh pe lună, să scadă, cu aproximativ 20-30%, arată un calcul estimativ al Ministerului Energiei.

Pe de altă parte, cei care consumă puțin, sub 100 de kwh, adică mai mult de jumătate din totalul consumatorilor din România, se pot aștepta să plătească mai mult, creșterea ar fi de 10-20 de lei.

În prezent, clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh au un tarif plafonat la 0,68 lei/kWh, cei care au între 100,01 kWh şi 255 kWh, precum şi clienţii cu consum lunar între 255,01 şi 300 kWh (pentru consumul primilor 255 kWh) au un tarif de 0,80 lei/kWh.

Pentru consumul de energie electrică ce depăşeşte 255 kWh, tariful este de 1,3 lei.

Programul de guvernare prevede „elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor și asigurarea unui climat concurențial solid, previzibil, pentru prețuri accesibile la energie electrică și gaze naturale”, spune ministerul în comunicatul său, fără să infirme informațiile din presa centrală.

Ministerul dă asigurări că scenariile analizate în prezent de Grupul Interministerial de profil „prevăd foarte clar că liberalizarea se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor și nu se limitează la data de 1 aprilie 2025 sau la consumatorii vulnerabili”, arată sursa citată.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
5 ° C
6 °
3.9 °
84 %
3.1kmh
7 %
mie
13 °
joi
13 °
vin
12 °
sâm
6 °
Dum
5 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii