Românii vor călători fără vize în SUA. Marcel Ciolacu: Este un moment istoric, pe care îl așteptăm cu toții de peste 16 ani

Românii vor călători fără vize în SUA. Marcel Ciolacu: Este un moment istoric, pe care îl așteptăm cu toții de peste 16 ani

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în țara noastră, E.S. Kathleen Kavalec, au participat vineri la evenimentul de oficiere a deciziei autorităților SUA privind includerea României în Programul Visa Waiver, organizat la Palatul Victoria.

Această decizie consolidează Parteneriatul Strategic între România și SUA și este o recunoaștere a eforturilor susținute din ultimii ani pentru îndeplinirea criteriilor de includere în programul Visa Waiver.

Astăzi, la Washington, secretarul pentru securitate internă a desemnat în mod oficial ca fiind cea de-a 43-a țară care accede în programul Visa Wiver a SUA. Acesta este un moment istoric pentru relația noastră bilaterală și rezultatul mai multor ani de muncă între cele două guverne. Pentru 28 de ani, SUA și România au beneficiat de un partneriat strategic bazat pe valori comune. Acum, este clar că relațiile noastre devin din ce în ce mai puternice. Programul consolidează interesele noastre comune. Mă aștept ca programul să potențeze legăturile noastre, a declarat ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în țara noastră, E.S. Kathleen Kavalec.

„Românii vor călători fără vize în Statele Unite ale Americii începând cu sfârșitul lunii martie. Este un moment istoric pe care îl așteptăm cu toții de peste 16 ani. De altfel, istoria pare că se desfășoară foarte rapid pentru România în această perioadă. Au trecut doar 10 zile de când am fost admiși pe deplin în spațiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă anunțul oficial al includerii țării noastre în programul Visa Waiver. Sunt două evenimente esențiale care confirmă recunoașterea României pe scena internațională și în relația sa cu partenerii strategici” a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Dincolo de faptul că românii nu vor mai pierde timp și bani pentru a-și lua vize pentru SUA, decizia de azi are în primul rând o valoare simbolică. Pentru că este un semn clar al încrederii Statelor Unite ale Americii în țara noastră, în instituțiile noastre și în cetățenii noștri. Dar este și o recunoaștere a progresului pe care l-am făcut în ultimii ani, a reformelor pe care le-am implementat și a apropierii noastre de standardele euroatlantice”– a adăugat prim ministrul.

Atât premierul Ciolacu, cât și ambasadoarea Kavalec, au vorbit despre Gheorghe Hagi, prezent la evenimentul de la Palatul Victoria.

„Îl văd în sală și pe marele nostru Gheorghe Hagi, Ambasadorul României cu mandat câștigat prin propriul talent și ambiție. Îți mulțumesc mult Gică pentru că te-ai alăturat campaniei de reînnoire a vizelor. Cred că Oscar Cordoba încă are coșmaruri cu tine de la golul memorabil din 1994, de la Campionatul Mondial din SUA. Atunci a fost nevoie de viză, acum trebuie doar să ne calificăm ca să putem să îi susținem cu toții pe Ianis și pe ceilalți tricolori la Mondialul de anul viitor”, afirmat Ciolacu.

Prin aderarea la Visa Waiver, cetăţenii români nu vor mai avea de susţinut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puţin costisitoare şi consumatoare de timp. Autorizaţia de călătorie care înlocuieşte vizele actuale este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieşiri din SUA în acest interval şi poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile. Costul unei autorizaţii de călătorie este de 21 de dolari americani.

Discursul integral al premierului Marcel Ciolacu:

„Românii vor călători fără vize în Statele Unite ale Americii începând cu sfârșitul lunii martie. Este un moment istoric pe care îl așteptăm cu toții de peste 16 ani. De altfel, istoria pare că se desfășoară foarte rapid pentru România în această perioadă. Au trecut doar 10 zile de când am fost admiși pe deplin în spațiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă anunțul oficial al includerii țării noastre în programul Visa Waiver. Sunt două evenimente esențiale care confirmă recunoașterea României pe scena internațională și în relația sa cu partenerii strategici. Dincolo de faptul că românii nu vor mai pierde timp și bani pentru a-și lua vize pentru SUA, decizia de azi are în primul rând o valoare simbolică. Pentru că este un semn clar al încrederii Statelor Unite ale Americii în țara noastră, în instituțiile noastre și în cetățenii noștri. Dar este și o recunoaștere a progresului pe care l-am făcut în ultimii ani, a reformelor pe care le-am implementat și a apropierii noastre de standardele euroatlantice. Doamnelor și domnilor, Astăzi putem vorbi cu mândrie despre succesul românesc, despre succesul întregii noastre societăți. Și sper ca alături de Schengen, acesta să fie un punct de cotitură în ceea ce privește modul în care trebuie să acționăm ca să atingem succesul.

Mult prea mult timp am stat încremeniți în lamentări. A da vina mereu pe alții, a vorbi continuu despre nedreptăți și cetățeni de mâna a doua nu produce nimic bun în afară de frustrare. Acesta este un mod de lucru superficial care s-a dovedit de-a lungul timpului falimentar în raport cu atingerea obiectivelor mari de țară. Astăzi demonstrăm fără îndoială că atunci când avem un plan clar, oameni determinați să îl aplice și parteneri de încredere nu avem cum să nu reușim.

De aceea, vreau să adresez mulțumiri echipei noastre guvernamentale care a muncit în ultimul an pentru a atinge acest obiectiv. Dar, în spatele acestui succes, se află eforturile a milioane de români, atât din țară cât și din diaspora care au demonstrat că demnitatea lor trebuie respectată. Mulțumesc în mod special cetățenilor români care au răspuns apelurilor și și-au reînnoit vizele, contribuind astfel decisiv la diminuarea ratei de refuz.

Îl văd în sală și pe marele nostru Gheorghe Hagi, Ambasadorul României cu mandat câștigat prin propriul talent și ambiție. Îți mulțumesc mult Gică pentru că te-ai alăturat campaniei de reînnoire a vizelor. Cred că Oscar Cordoba încă are coșmaruri cu tine de la golul memorabil din 1994, de la Campionatul Mondial din SUA. Atunci a fost nevoie de viză, acum trebuie doar să ne calificăm ca să putem să îi susținem cu toții pe Ianis și pe ceilalți tricolori la Mondialul de anul viitor.

Nu în ultimul rând, vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, doamnă Ambasador Kathleen Kavalec, și prin dumneavoastră, personalului ambasadei pe care o conduceți, pentru sprijinul oferit de-a lungul întregului proces.

Doamnelor și domnilor, Acest eveniment reprezintă un punct de plecare, nu de sosire. România are în continuare ambiții mari. A fost aderarea la Schengen, acum vizele pentru SUA. Urmează aderarea la OCDE. România gândește MARE, iar acesta este un semn de maturitate și seriozitate. Tocmai proiectele mari au fost și sunt cele care solidarizează acest popor. Este drumul de urmat și vom face acest lucru indiferent câte dificultăți vor apărea pe parcurs. Pentru că, așa cum s-a întâmplat în cazul Visa Waiver, românii înțeleg că nu construim doar pentru noi, ci mai ales pentru viitorul copiilor noștri.

Vă felicit și vă mulțumesc pentru această realizare!”.

Tot astăzi a avut loc o întâlnire la Washington DC, între secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, şi Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru. La întâlnire a fost făcut anunțul cu privire la data de la care românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru Statele Unite, după cum a anunțat în discursul său și ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în țara noastră, E.S. Kathleen Kavalec.

Pentru îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la Programul Visa Waiver, România a realizat următoarele măsuri:

A. Scăderea ratei de refuz la 2,61%
Reducerea ratei de refuz pentru acordarea vizelor pentru SUA a fost posibilă ca urmare a mai multor demersuri:

  1. Guvernul României a lansat campania “Calificăm România în Programul Visa Waiver” prin care au fost încurajate și impulsionate reînnoirile de viză SUA B1/B2. https://calificamromania.gov.ro/
  2. De asemenea, Guvernul a susținut și încurajat angajații din administrația publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, justiției și afacerilor externe, să obțină orice tip de viză SUA.
  3. În luna septembrie 2023 au fost inițiate discuții cu mai multe organizații profesionale în urma cărora, cu sprijinul și participarea Ambasadei SUA la București membrilor acestora le-a fost acordată prioritate și celeritate în obținerea vizei.

B. Criterii tehnice de securitate

  1. Încheierea cu SUA a Parteneriatului pentru securizarea frontierei
    MAI, împreună cu DHS, a stabilit un parteneriat pentru securizarea frontierelor celor două state, care presupune un schimb automatizat de date și informații prin intermediul unei platforme informatice (Secure Real-Time Platform).
  2. Implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System – Global)
    La data de 19 ianuarie 2024, a fost încheiat Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informațiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024.
  3. Consolidarea integrității procesului de acordare a cetățeniei române
    În plan legislativ au fost adoptate Ordonanța de urgență nr. 100/2024 privind modificarea şi completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 și Hotărârea Guvernului nr. 1.033 din 21 august 2024 pentru stabilirea specificațiilor tehnice privind prelevarea și stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispozițiilor Legii cetățeniei române nr. 21/1991.
    Prin aceste modificări, se introduce colectarea și verificarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetățeniei române și cardul electronic de cetățenie.
  4. Consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie
    Legea nr. 174/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, adoptată în iunie 2024, a vizat limitarea eliberării pașaportului temporar în favoarea pașaportului electronic, document de călătorie cu un nivelul superior de securitate.
  5. Intensificarea cooperării polițienești cu SUA
    Pentru a sprijini cooperarea româno-americană în domeniul aplicării legii, din cursul anului 2023 a început dialogul cu autoritatea americană parteneră (Homeland Security Investigations) pentru un Memorandum de Cooperare pentru crearea, la București, a unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere care să permită investigarea în comun a infracțiunilor transfrontaliere și să combată traficul de migranți. Sursa: tvrinfo.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie moderată
5 ° C
5.1 °
4.9 °
75 %
7.2kmh
0 %
sâm
5 °
Dum
5 °
lun
4 °
mar
2 °
mie
-1 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii