Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în urma unui „incident deosebit de grav” care a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, după cum a anunțat ministerul Culturii.
Premierul Marcel Ciolacu ține legătura cu autoritățile și cu ministrul de Externe, după ce piese extrem de valoroase din tezaurul dacic au fost furate de la Muzeul din Drents, din Olanda, acolo unde erau expuse. Marcel Ciolacu arată că autoritățile vor avea tot sprijinul Guvernului pentru a recupera tezaurul dacic.
”Piesele din tezaurul dacic furate de la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, trebuie recuperate rapid de autorități și să revină în siguranță în România. Am încredere ca partea olandeză îşi va face treaba și îi vor prinde rapid pe hoți.
Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Hurezeanu, și l-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului României pentru soluționarea rapidă a situației.
Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc”, scrie Marcel Ciolacu.
Dosar penal deschis de poliţiştii români
Poliţiştii români au deschis, din oficiu, un dosar penal în cazul furtului obiectelor aparţinând tezaurului dacic, aflate la Muzeul din Drents, între care Coiful de Aur de la Coţofeneşti, pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Public, în cursul zilei de sâmbătă, Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost notificat despre faptul că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia ,,Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului”, a avut loc o explozie, iar – din primele evaluări – această explozie a avut drept scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului, de unde au fost sustrase piese din tezaurul dacic al României.
În urma analizării situaţiei de fapt, a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive. Dosarul va fi preluat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cercetările urmând a fi efectuate de către procurori din cadrul PÎCCJ şi ofiţeri de poliţie şi specialişti din Inspectoratul General al Poliţiei Române. „Împreună cu autorităţile din Olanda, se depun toate diligenţele pentru soluţionarea cazului, fiind activate şi mecanismele de cooperare judiciară internaţională. Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii”, menţionează Ministerul Public, potrivit News.ro.