Bacalaureat 2025: Probele pentru evaluarea competențelor lingvistice la limba modernă se desfășoară în perioada 3-5 februarie

Bacalaureat 2025: Probele pentru evaluarea competențelor lingvistice la limba modernă se desfășoară în perioada 3-5 februarie

Probele de competențe la Bacalaureat 2025 continuă luni, 3 februarie, cu evaluarea la limbile moderne, până miercuri, 5 februarie, inclusiv. 

Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a nu pot schimba biletul pe care îl aleg, la proba orală, conform procedurii Ministerului Educației și Cercetării (MEC). La proba scrisă, de înțelegere a textului și de redactare de text, au la dispoziție două ore, iar la cea de înțelegere a documentelor audio: 20 de minute, potrivit edupedu.ro.

În perioada 27-29 ianuarie 2025 elevii au susținut probele de competențe la limba română și la limba maternă pe 29-31 ianuarie, după caz. Probele pentru evaluarea competențelor lingvistice la limba modernă din cadrul bacalaureatului 2025 se vor desfășura în perioada 3-5 februarie.

Conform unei proceduri oficiale transmisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare și obținută de Edupedu.ro, proba include testări scrise, audio și orale, cu o durată diferită pentru fiecare secțiune. Procedura specifică faptul că punctajele obținute determină nivelul de competență lingvistică, pe scala A1-B2, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL).

Proba scrisă, care durează 120 de minute, se desfășoară în două părți. Prima parte evaluează „competența de înțelegere a unui text citit”, iar a doua parte verifică „competența de producere de mesaje scrise”. Fiecare profesor evaluator va oferi un punctaj, iar punctajul final se calculează ca medie a celor două note, rotunjită în favoarea candidatului în cazul unei fracțiuni de 0,50 puncte.

Proba orală durează între 10 și 15 minute pentru fiecare candidat și evaluează atât „competența de producere de mesaje orale”, cât și „competența de interacțiune orală”. Fiecare bilet din cadrul probei orale conține întrebări de dificultate progresivă, iar punctajul final, calculat ca medie a celor două note acordate de profesori, se rotunjește în favoarea candidatului în caz de fracțiuni de 0,50 puncte. În plus, „nu se admite schimbarea biletului de examen”.

Nivelul de competență lingvistică la limba modernă este înscris pe verso-ul diplomei de bacalaureat 2025 și pe certificatul de competență lingvistică.Acesta este determinat pe baza mediei aritmetice a punctajelor obținute la cele cinci competențe testate, conform grilei stabilite în document: pentru majoritatea limbilor, nivelurile sunt A1 (0-30,99 puncte), A2 (31-60,99 puncte), B1 (61-80,99 puncte) și B2 (81-100 puncte). Limbile chineză, japoneză și ebraică au un sistem specific, unde B1 este nivelul maxim și se obține cu un punctaj între 71 și 100, potrivit sursei menționate.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie moderată
4.2 ° C
5.1 °
3.3 °
60 %
3.6kmh
0 %
mie
3 °
joi
4 °
vin
4 °
sâm
4 °
Dum
3 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii