Ministerul Apărării a încheiat parteneriate cu universitățile de medicină din țară, pentru a pregăti mai mulți doctori și asistente cu specializare militară.
Doar în două centre universitare de profil se puteau pregăti până cum medici militari, potrivit tvrinfo.ro.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj va înființa o secție nouă în care viitorii specialiști militari vor fi pregătiți în gestionarea situațiilor de criză și a traumelor specifice conflictelor armate. Admiterea se va putea organiza în iunie, dacă ministerul Educației va aproba planul ministerului Apărării.
Potrivit planului de şcolarizare publicat recent de Ministerul Apărării pentru 2025-2026, UMF Cluj va finanţa 10 locuri la specializarea medicină militară la UMF Cluj, faţă de 57 la UMF „Carol Davila” Bucureşti, sau 45 la Târgu Mureş.
Propunerea privind înfiinţarea secţiei Medicină Militară la UMF Cluj a fost deja trimisă Ministerului Educației. Dacă va primi aprobările necesare, UMF Cluj ar putea organiza admiterea la noua specializare în luna iunie.
Admiterea va fi similară cu cea de la medicină generală, însă noutatea este testul fizic, obligatoriu pentru cei care doresc să se înscrie la specializare medicină militară. La Oradea, Universitatea are din toamna trecută o secţie de Medicină Militară , având în vedere că în oraș există și un spital în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
Universitatea de Medicină din Timișoara pregătește doar asistenți de medicină militară, iar de anul viitor vor și fi locuri pentru medici militari. La finalul studiilor, toți absolvenții vor primi grade militare. În spitalele militare din țară sunt angajați 800 de medici militari.