Conform DIICOT, în ultimii ani, s-a constatat o accentuare a traficului de amfetamină şi MDMA (ecstasy) pentru consumul din România, drogurile fiind comandate prin Darknet.
Numărul minorilor care fac trafic de droguri a crescut considerabil în ultima perioadă, arată DIICOT în raportulde activitate pe 2024.
De asemenea, traficanții de droguri folosesc noi metode de cumpărare și vânzare, cum ar fi cumpărarea de pe platforme online specializate cu plata în criptomonede, dar și distribuția prin intermediul unor clanuri.
România continuă să fie o ţară de tranzit pentru anumite tipuri de droguri, însă apare riscul ca grupări teroriste din Orientul Mijlociu să-şi finanţeze activităţile prin distribuţia de substanţe interzise. Piaţa drogurilor din Capitală este dominată de traficanţi care au legături cu comunitatea turcă, iar pentru distribuţia stradală un rol important îl au clanurile de etnie romă.
Accentuare a traficului de droguri
Conform DIICOT, în ultimii ani, s-a constatat o accentuare a traficului de amfetamină şi MDMA (ecstasy) pentru consumul din România, drogurile fiind comandate prin Darknet.
„Potrivit modului de operare rezultat din anchetele instrumentate de DIICOT, aceste droguri sunt comandate prin reţeaua de internet Darknet (un tip de reţea suprapusă care face parte din reţeaua globală de internet, poate fi accesat numai cu software specific, iar site-urile şi serviciile online apar ascunse, nefiind indexate de motoarele de căutare). Plata drogurilor se face cu monedă virtuală prin utilizarea unui ‘portofel electronic’. Un element de noutate este reprezentat de apariţia pe rutele clasice a unor cantităţi de morfină – bază, având ca destinaţie Olanda, unde există laboratoare de producţie a heroinei. Riscul apariţiei de astfel de laboratoare şi în România este unul în creştere în special pentru faptul că în spaţiul european transportul precursorilor necesari este facil”, spun procurorii.
„În plus, a crescut considerabil participaţia la comiterea acestui gen de fapte de către inculpaţi minori, aspect ce se reflectă, în primul rând, în numărul măsurilor preventive privative de libertate luate faţă de aceştia. O altă modalitate de comitere a infracţiunii de trafic de droguri cu adresabilitate predominantă în rândul tinerilor este prin extinderea şi dezvoltarea pieţei de vânzare şi consum de droguri pe segmentul online, respectiv apariţia unor platforme specializate online de distribuire a drogurilor unde principalul avantaj al membrilor care accesează asemenea platforme online este acela al anonimităţii”, este concluzia anchetatorilor.