Inspectorii ANPC au analizat cozonacii puşi în vânzare în marile lanţuri de retail din România şi atrag atenţia asupra aditivării excesive, în condiţiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziţiei înşelătoare cu ingrediente ambigue şi problemelor la declaraţia nutriţională.
„Cel mai relevant indicator privind siguranţa produselor îl reprezintă analiza informaţiilor puse la dispoziţia consumatorilor prin etichetele/ambalajele produselor. În perioada Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pune la dispoziţie următoarea evaluare comparativă a informaţiilor oferite consumatorilor pentru produsele tip cozonac, comercializate în marile lanţuri de retail din România”, se arată într-un comunicat al ANPC.
Potrivit sursei citate, au fost analizate peste 20 de sortimente de cozonaci, produse de unităţi proprii sau furnizori din sectorul privat pentru reţele precum Carrefour, Auchan, Mega Image şi Penny.
Principalele constatări indică o aditivare excesivă, compoziţie înşelătoare cu ingrediente ambigue, probleme la etichetarea anumitor substanţe sau produse care provoacă alergii sau intoleranţe (alergeni), dar şi la declaraţia nutriţională.
Astfel, s-au identificat produse care conţin până la 21 de aditivi diferiţi, inclusiv în aluat, umplutură şi glazură. Acest lucru ridică semne de întrebare privind originea naturală, cât şi calitatea produselor, mai ales în cazul produselor prezentate drept „tradiţionale” sau „de casă”.
„Aducem în atenţie faptul că numeroase produse utilizează premixuri fără a menţiona proporţia reală de ingredient activ (ex: nucă), ceea ce poate induce în eroare consumatorul cu privire la conţinutul real al umpluturii. În unele cazuri, umpluturile nu sunt menţionate în denumirea produsului, iar procentul efectiv de nucă este net inferior percepţiei create”, se menţionează în comunicat.
ANPC atenţionează că, în cazul în care în denumirea produsului se regăseşte oricare dintre ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/ mac, este imperios ca în lista de ingrediente să se regăsească ponderea/cantitatea lor în produsul finit. Deopotrivă, indicarea cantităţii/ponderii în lista de ingrediente se menţionează şi în cazul în care ingredientele nucă/rahat/stafide/cacao/mac se regăsesc pe ambalaj evidenţiate prin desene sau grafică.
ANPC recomandă consumatorilor să citească cu atenţie eticheta de produs
În ceea ce priveşte etichetarea anumitor substanţe sau produse care provoacă alergii sau intoleranţe (alergeni), în orice circumstanţă consumatorului trebuie să i se furnizeze informaţii într-un mod complet şi precis pentru a face o alegere în cunoştinţă de cauză. Menţionarea alergenilor în lista ingredientelor nu este suficientă atâta timp cât nu sunt puşi în evidenţă printr-un set de caracteristici grafice care îi diferenţiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond, susţine ANPC.
De asemenea, în mai multe cazuri, deşi declaraţia nutriţională este prezentă pe ambalajul cozonacilor, nu respectă ordinea obligatorie a nutrienţilor conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, în special în ceea ce priveşte poziţionarea fibrelor.
În acest context, ANPC recomandă consumatorilor să citească cu atenţie eticheta de produs, care ar trebui să ofere toate informaţiile necesare pentru a lua decizia achiziţionării. De asemenea, achiziţionarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute.
Totodată, personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară, respectiv halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea produselor să se asigure cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.
Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf şi de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale.
„Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna; produsele de patiserie trebuie să aibă menţionate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum şi prezenţa anumitor premixuri în compoziţie sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice”, se mai arată în comunicatul ANPC.
Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă/ambalaj, mai spun reprezentanţii ANPC.