În anul în care a debutat pandemia, 2020, a scăzut cu 40% diagnosticarea bolnavilor de cancer din România. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat deja că există foarte mulți pacienți cu cancer și bolnavi cronici care nu au primit îngrijiri medicale sau tratament, la timp. Medicii trag un semnal de alarmă privind întârzierea tratamentului la pacienții diagnosticați cu cancer.
De la începutul crizei decalnșată de pandemia de COVID 19, Organizația Mondială a Sănătății vorbește de nenumărați pacienți cu cancer și bolnavi cronici care nu au primit îngrijiri medicale sau tratament la timp. În plus, numărul total al spitalizărilor la nivel național în perioada martie – august 2020 a fost cu 48% mai mic decât în perioada similară din 2019, arată un studiu publicat de Observatorul Român de Sănătate, citat de publicația G4media.
În România au fost diagnosticate cu 10.000 de cazuri de cancer mai puține în 2020, față de 2019, potrivit datelor Institului Național de Sănătate Publică. Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia spune că aceste cifre nu sunt încă actualizate, iar în toamnă pacienții nediagnosticați vor veni cu stadii avansate ale bolii. El susține că rata diagnosticării a scăzut cu până la 40% în timpul pandemiei.
https://m.facebook.com/FABCRomania/videos/2290255291277203/
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România mai spune că:
„Ce s-a întâmplat cu pacienții cronici care se tratau sau urmau să se opereze la spitale care au fost declarate COVID? Este o întrebare retorică, poate. Vreau să eliminăm legenda că pacienții nu s-au mai dus la doctor. Ei spun că pacientul de frica COVID-ului nu s-a mai dus la tratament. Fals. Pacientul știa sigur că, dacă nu se duce la tratament, moare de cancer, pentru el COVID-ul era ceva colateral” (potrivit Libertatea)
Peste 12.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer la sân în 2020, iar programul de screening al cancerului de sân, cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor, a fost amânat din cauza pandemiei.