Copiii din ziua de azi încep să economisească mai devreme, pe când părinţii şi bunicii lor făceau acest lucru abia după ce împlineau 18 ani. Cei mai mulţi copii strâng în medie între 80 şi 200 euro pe an, pentru a-și cumpăra biciclete, aparate foto sau jocuri video, iar cei care investesc cel mai mult în educaţie sunt adolescenţii cu vârste între 16 şi 20 de ani.
Primii bani strânşi de copiii între 11 şi 15 ani se duc pe biciclete şi patine cu rotile, trotinete, skate-uri, apoi pe jucării, telefoane şi accesorii, în ordinea preferinţelor. Adolescenţii cu vârste între 16 şi 20 de ani cheltuie primele economii preponderent pe telefoane şi accesorii, apoi pe cadouri şi dezvoltare personală, fie că vorbim despre materiale necesare la școală sau cursuri online.
Conform unui studiu din cadrul programului Şcoala de Bani, nicio categorie de vârstă nu pune, însă, pe primul loc investiţiile pe termen lung, cum ar fi cele în educaţie, sănătate, pensii, dar merită remarcat că tinerii cu vârste între 16 şi 20 de ani alocă educaţiei sumele cele mai mari. Prin comparație, românii între 26 şi 79 de ani au declarat că şi-au cheltuit primii bani economisiţi pe… haine şi încălţăminte. Concluzia studiului arată totuși că adolescenții au nevoie să învețe cum să-și controleze bugetul personal, să stabilească obiective de viaţă realiste şi să își asume un comportament financiar calculat şi corect, mai ales că, prin independenţă financiară, se poate construi o viaţă mai bună.
Potrivit unui alt studiu recent, în pandemie, generaţia tânără a învăţat că se poate trăi cu mai puţin. De exemplu, cei mai mulţi, 72 la sută dintre repondenți, au renunţat la călătorii. Echipamentele sportive, produsele IT şi telefoanele, mâncarea comandată, hainele şi cărţile au avut și ele o pondere mult mai mică în cheltuieli.
Deşi preferinţele diferă de la o generaţie la alta, un top al investiţiilor din primele economii ale românilor de orice vârstă ar arăta astfel: haine şi încălţăminte, biciclete, trotinete, skate-uri şi patine cu rotile, cadouri pentru alţii, călătorii, investiţii în studii, telefoane şi accesorii, mobilă şi electrocasnice, laptop sau calculator, jucării, maşină sau… doar şcoala de şoferi!