Pandemia a făcut mult rău nu doar celor infectați cu virusul ucigaș dar și lucrătorilor din prima linie care se ocupă zi de zi de ei. De multe ori neputincioși în fața virusului, au fost nevoiți să trăiască drame intense care i-au afectat psihic pe foarte mulți dintre ei. De exemplu, la unul din spitalele din Madrid, din trei angajați care s-au ocupat de cei grav afectați de virus, unul a avut nevoie de psiholog pentru a ieși din impas și pentru a putea fi eficient la locul muncă. Fenomenul este urmărit cu atenție de psihologii spanioli.
Spitalul la Paz a fost unul din locurile clipelor de groază din primul val al pandemiei. Holuri pline cu bolnavi care erau culcați pe jos din lipsa paturilor și moarte la tot pasul. Imaginea morții i-a afectat pe mulți dintre angajații din prima linie psihic. Pablo Celik este asistent medical iar de la începutul pandemiei i-a îngrijit pe bolnavii infectați cu Covid-19. Nu i-a trecut niciodată prin minte ce perioadă urmează și cât de mult îl va afecta psihic munca lui zilnică.
Simptomele au apărut acum un an când spitalele erau copleșite de numărul mare de bolnavi. Echipamentele de protecție pentru personalul medical erau limitate iar medicii erau nevoiți să aleagă cine are șanse să trăiască, și pe cine lasă să moară.
Aplauzele de la balcoanele spitalului , aduceau într-o mică măsură confort pentru cadrele medicale , dar nimic nu putea opri neputința cu care se luptau. Nu puteau să îi salveze pe toți în lupta cu virusul ucigaș. Se temeau să nu se îmbolnăvească și la răndul lor să îi infecteze pe cei dragi acasă. A fost o adevărată traumă pentru ei.
Muncitorii din prima linie au plătit un preț uriaș în lupta cu noul coronavirus. Un studiu arată că unul din trei persoane au suferit de depresie după primul val,iar jumătate dintre ei au avut nevoie de evaluări psihologice la locul de muncă.Alți au suferit tulburări post traumatice, ceva similiar cu aceea care au fost în zone de război.
Acum, tot personalul medical participă o dată pe sătpămână la terapii de relaxare.Angajații din sănătate au nevoie de toată puterea, mai ales că pandemia este de departe de a se fi terminat. Dar, pentru câteva minute, au timp pentru ei înșiși ca să poată continua să îi îngrijească pe alții.