Membrii NATO de pe flancul estic condamnă actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei și prezenţa sa militară la Marea Neagră, dar și la frontiera cu Ucraina.
Totodată, membrii Alianței consideră că ascensiunea globală a Chinei are implicaţii pentru securitatea NATO. Acestea sunt concluziile unui mini summit NATO regional ce s-a desfășurat în capitala României. La reuniune, președintele Klaus Iohannis a anunțat înființarea la București a unui centru Euro-Atlantic pentru Reziliență.
Summitul B9 reunește statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței Nord Atlantice: România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia şi Ungaria care s-au constituit în așa numitul Format București. Inițiatiativa aparține României și Poloniei, ca răspuns la politica agresivă a Rusiei în flancul estic al Alianței Nord Atlantice. Președintele Iohannis spune că este un format de succes.
Principalul obiectiv al participanţilor la B9 îl reprezintă consultarea interaliată în vederea promovării unor poziţii comune în cadrul NATO, ţinând cont de interesele speciale ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est.
Schimburile comerciale dintre România și Polonia au însumat în 2020, în ciuda pandemiei, peste 7 miliarde de euro, precum și investiții reciproce.
Participarea președintelui Joe Biden la summitul B9 demonstrează angajamentul Statelor Unite de reconstrui alianțe și de a întări NATO. Summitul NATO din iuniene oferă o șansă unică de a întări conexiunea dintre Statele Unite și Europa.
Președintele Joe Biden este primul șef de stat american care participă la Summitul București 9, organizat la inițiativa României. Liderul american și-a exprimat sprijinul pentru consolidarea flancului estic al NATO, cum au cerut președinții român și polon.