Noua lege a popoarelor indigene nu asigură dreptul la educație în limba maternă românilor din Ucraina

Noua lege a popoarelor indigene nu asigură dreptul la educație în limba maternă românilor din Ucraina

Noua lege ar trebui să confere dreptul la cultură, informare și educație în limba maternă minorităților din Ucraina, dar ia în considerare doar etniile autohtone care nu au corespondent într-un stat național din afara Ucrainei. Românii din Ucraina continuă demersurile pentru a câștiga dreptul la educație în limba română.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis la începutul anului o lege care să remedieze efectele Legii educației și a Legii limbii de stat în Ucraina, care practic interzic educația și publicațiile în limba maternă pentru minorități, potrivit basilica.ro.

Pe site-ul Radei Supreme a Ucrainei a fost publicat de curând textul proiectului de lege 505506 al președintelui privind „popoarele indigene” din această țară.

Proiectul de lege interzice negarea etniei sau identității etnice și afirmă dreptul la autodeterminare, protecție juridică, simboluri naționale al „popoarelor indigene”, precum și dreptul de a transmite istoria, limba, tradițiile și literatura pentru generațiile viitoare.

Aceste comunități etnice își vor putea crea propriile instituții de învățământ, pentru a studia în limba maternă și vor putea accesa în acest scop finanțări de la organele lor reprezentative și de la statul ucrainean.

„Populații indigene” și minorități naționale

Din păcate, popoarele indigene sunt definite drept comunități etnice formate pe teritoriul Ucrainei actuale, cu propria limbă și cultură, dar fără corespondent într-un alt stat național din afara Ucrainei.

Astfel, documentul asigură drepturi unor populații precum crimeenii, caraiții și tătarii crimeeni, dar nu și minorităților naționale precum rușii, românii, maghiarii, polonezii, grecii sau bulgarii de pe teritoriul Ucrainei.

Deși Constituția Ucrainei menționează că aceste drepturi ar trebui acordate atât popoarelor băștinașe (indigene), cât și minorităților naționale, actualul proiect de lege nu clarifică situația minorităților.

În zilele următoare, reprezentanții comunității românești din Ucraina vor avea întâlniri cu reprezentanții ministerelor de externe ale României și Ucrainei, dar și cu ambasadorii țărilor din Uniunea Europeană.

Ei cer aceleași drepturi ca și cele prevăzute în noua lege a populațiilor indigene, în conformitate cu Constituția Ucrainei și cerințele europene în ceea ce privește drepturile minorităților.

Discuții la nivel înalt

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei miercuri, 12 mai 2021, în care a acordat un spațiu amplu problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, cu accent pe dreptul la educație în limba română, a informat Administrația Prezidențială.

Președintele României „a accentuat că identificarea eficientă de soluții durabile în privința prezervării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina va conferi un imbold pentru consolidarea relației bilaterale”.

Demografie și istorie

În 2017, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) a confirmat impactul negativ al Legii educației din Ucraina asupra minorităților naționale și a recomandat schimbarea articolului 7, care este neconstituțional, restrângând drepturi preexistente.

De atunci, reprezentanții românilor din Ucraina au continuat demersurile de recâștigare a drepturilor la educație și cultură în limba maternă, cerând, printre altele:

acordarea statutului de populație autohtonă (indigenă);

recunoașterea limbii române ca limbă regională în zonele unde populația românească depășește procentul de 10%;

crearea de instituții de învățământ în limba română.

Românii din Ucraina numără aproximativ 500.000 de persoane și trăiesc din moși-strămoși în Regiunile Cernăuți (Nordul Bucovinei, Nordul Basarabiei și Ținutul Herța), Odesa (Bugeac), Transcarpatia (Maramureșul istoric).

Cea mai numeroasă minoritate din Ucraina este cea a rușilor, care formează peste 17% din populație.

În urma deceniilor de propagandă sovietică, două treimi din românii din Ucraina se identifică drept „moldoveni” și numai o treime drept „români”. Dacă toți s-ar identifica drept români, ar fi a doua minoritate ca mărime din Ucraina, potrivit stiripesurse.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie moderată
3.9 ° C
4.4 °
3.3 °
66 %
2.6kmh
0 %
Dum
4 °
lun
7 °
mar
7 °
mie
5 °
joi
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii