Strategia pentru irigații în România, elaborată de Ministerul Agriculturii, nu va primi niciun ban prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Adrian Oros, ministrul Agriculturii, nu a putut explica motivele pentru care această strategie a fost considerată un eșec și susține că fonduri pentru finanțarea proiectelor de irigații ar putea fi folosite din bugetul de stat sau din alte planuri de investiții.
”Cu siguranţă în următorii ani, proiectul va fi finanţat din alte surse, pentru că este necesar, este vital şi dacă în PNRR Comisia a decis că nu poate finanţa, cu siguranţă de la bugetul de stat va trebui să alocăm bani, sume serioase, în aşa fel încât într-un ritm mai alert decât s-a făcut până acum să avem o strategie de gestionare a apei cât mai inteligentă şi cât mai utilă nouă.
Anul trecut vorbeam despre această strategie de gestionare a apei şi aveam alocată o sumă de 6,5 miliarde de euro. Se poate observa uşor că România avea de departe cel mai verde program naţional de rezilienţă şi cuprindea lucrări de irigaţii, desecare-drenaj, combaterea eroziunii solului, prevenirea deşertificării şi sistem antigrindină”, a declarat Adrian Oros, potrivit Digi 24.
Mai mult, ministrul Agriculturii a precizat că nu i s-a prezentat un motiv clar pentru care Comisia Europeană a tăiat finanțarea proiectului, ci că i s-a transmis doar că acesta ”nu a fost suficient de verde pentru irigații.
Totodată, Adrian Oros este de părere că respingerea finanțării stragiei de gestionare a apei prin PNRR nu este un eșec.
”În primul rând nu este un eşec aşa cum a fost alcătuit programul. Îmi este greu să găsesc un vinovat. Dacă cei de Comisie nu au dorit să finanţeze partea de irigaţii, ci doar partea de desecare-drenaj, repet, cu siguranţă vom găsi resurse să facem ceea ce ne-am propus”, susține ministrul Agriculturii.