Comisia Europeană a transmis că a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă pe care le-a primit și spune că pe parcursul evaluării va colaborare cu statele membre pentru a clarifica orice întrebări.
Într-un răspuns pentru Digi24, Comisia transmite că a început evaluarea aprofundată a planului și nu comentează documente apărute „pe surse”. „Acest proces este o parte complet normală a procedurii de evaluare”, se arată în răspunsul Comisiei.
Reacția Comisiei Europene vine după ce Guvernul a primit o serie de observații la Planul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit documentelor consultate de Digi24.ro sunt mai multe capitole unde oficialii europeni solicită informații suplimentare, sau despre care spun că nu au fost trimise date suficiente și documente justificative. De asemenea, Comisia semnalează discrepanțe între sumele transmise de Guvern în documentele Word și cele din documentele Excel și cer lămuriri suplimentare.
„De regulă, nu comentăm documentele apărute pe surse. Comisia a primit planul de recuperare și reziliență al României și și-a început evaluarea aprofundată a planului. Acest proces este în desfășurare, astfel încât informațiile conform cărora Comisia a respins planul nu sunt corecte. Pe întreaga perioadă de evaluare, Comisia este în contact permanent cu toate statele membre, inclusiv România, cu privire la conținutul planurilor lor de recuperare și reziliență. Acest proces este o parte complet normală a procedurii de evaluare, astfel cum se prevede în Regulamentul RRF. Scopul este de a clarifica orice întrebări prin căutarea de informații suplimentare. În timp ce întreprindem evaluarea planurilor pe care le-am primit, nu vom putea să comentăm măsuri individuale sau să oferim o evaluare preliminară”, transmite un purtător de cuvânt al Comisiei, pentru Digi24.
De asemenea, Comisia spune că România a cerut o prelungire a perioadei de evaluare, care a fost acceptată.
„Evaluarea noastră va fi publicată ca o propunere de decizie de punere în aplicare a consiliului, însoțită de un document de lucru al personalului care explică opiniile Comisiei cu privire la plan. România a solicitat prelungirea perioadei de evaluare, cu care am fost de acord”, mai transmite Comisia Europeană.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea a spus, vineri, că că este vorba despre un dialog „normal, tehnic și bazat pe evidențe” purtat cu Comisia Europeană.