(VIDEO) Ministerul Educației vrea să combată cu bani europeni bullyingul din școli

(VIDEO) Ministerul Educației vrea să combată cu bani europeni bullyingul din școli

Din toamnă, o mie de școli din România ar putea avea parte de mai mulți consilieri școlari, în cadrul unui proiect pe fonduri europene ce va fi demarat de Ministerul Educației. În acest fel, speră oficialii ministerului, fenomenul violenței în școli va fi redus.

Sorin Ion, secretar în Ministerul Educației, a vorbit, în Jurnalul orei 12:00 prezentat de Iulia Bălușă, despre soluțiile care ar putea duce la combaterea bullyingului.

„Ministerul Educației înțelege și nu intenționează să minimizeze aceste aspecte. Este vorba despre niște fenomene despre care este cert că au fost amplificate de perioada pandemiei, perioada de izolare pe care mare parte a copiilor noștri au petrecut-o în ultimul an și câteva luni.

În ceea ce privește existența consilierului școlar, este o problemă istorică: întotdeauna numărul acestora a fost insuficient, raportat la numărul de elevi.

Soluția concretă pe care Ministerul Educației a identificat-o și pe care speră să o pună în aplicare din toamnă este finanțarea printr-un proiect european a plății unui număr de consilieri care să asigure, în primă fază, pentru o mie de școli din România – cele aflate în situația cea mai defavorizată, astfel încât în acele școli numărul de consilieri să fie undeva mai aproape de nevoie.

Deja discuțiile au fost inițiate cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cred că foarte curând vom putea da și termene precise. După cum spuneam, intenția noastră este ca acest lucru să se întâmple de la începutul anului școlar viitor.

Prezența unui consilier școlar nu va eradica de la sine aceste probleme și reprezintă o parte a soluției. Un consilier local la 300-400 de copii nu poate ține sub control astfel de fenomene. În cele din urmă este esențial ca profesorul, dirigintele care stă zi de zi cu copiii și în acest sens este obligatorie o formare a cadrelor didactice pe ceea ce înseamnă gestionarea situațiilor extreme, gestionarea conflictelor între copii.

Foarte multe probleme vin și din familie. Școala, singură, nu va putea să rezolve aceste probleme”, a declarat Sorin Ion.

Iulian Cristache, președintele Asociației Părinților, este de părere că problemele cu violența provin, în mare parte, din sânul familiilor:

„Problema și violența în special este la nivelul familiilor, de acolo de unde izvorăște, și la nivelul societăților în ansamblu. Copiii noștri importă și dezvoltă fenomenul în școală. Mi-e greu să cred că un copil dezvoltă acest fenomen de violență verbală și fizică doar în școală, iar când iese din școală este mielușel, adică se comportă exemplar pe stradă, se comportă exemplar în familie.

De aceea este foarte important ca fiecare dintre noi, și la nivel general, să devenim consilieri. Acolo unde se întâmplă aceste evenimente: intri într-o școală ca părinte și vezi că doi copii nu au un comportament civilizat, obligația ta e să sesizezi profesorul de serviciu, să mergi la secretariat și să atragi atenția.

În unitățile de învățământ, în general aceste cazuri se ascund sub preș. Și nu avem o dimensiune reală. Ca în orice sistem, când vrei să intervii, trebuie să ai o dimensiune reală la nivelul fenomenului.

Dacă toate școlile ar raporta toate aceste conflicte: către inspectoratele școlare, către Ministerul Educației, atunci ne-am alarma. Am trage un semnal de alarmă corect, astfel încât să intervenim brusc chiar și prin sancțiuni.

Nu este normal să mergem doar sub titlul de drepturi, fără să avem și obligații. Obligațiile pot merge până la sancțiuni financiare la nivelul familiei, astfel încât familia să se trezească, dacă dumnealor spun că propriul copil se comportă exemplar acasă și peste noapte la școală dezvoltă un comportament agresiv”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie moderată
7 ° C
7.2 °
6.1 °
86 %
6.3kmh
100 %
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
7 °
mie
4 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii