Republica Moldova sărbătoreşte 30 de ani de independenţă /Video

Republica Moldova sărbătoreşte 30 de ani de independenţă /Video

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promis vineri construirea unui stat prosper şi liber, într-un mesaj transmis cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenţei ţării, relatează Deschide.md. Pe 27 august 1991, Republica Moldova şi-a proclamat independenţa faţă de Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice. 

„La 27 august 1991 oamenii şi-au anunţat în faţa întregii lumi intenţia de a construi propria ţară. Declaraţia de independenţă proclamă solemn că Republica Moldova este un stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului, în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, a transmis Maia Sandu.

În mesajul său, preşedinta Republicii Moldova a făcut referire şi la dificultăţile cu care s-a confruntat ţara în cei 30 de ani de independenţă. „În anii ce-au urmat am văzut cât de grea poate fi povara libertăţii. Am plătit preţul plin, fără reducere pentru ea. Am plătit cu greşelile noastre, cu sărăcie şi cu şanse ratate. Mulţi concetăţeni au luat drumul străinătăţii în căutarea unei vieţi mai bune. În acest timp am învăţat că noi trebuie să facem ordine în casa noastră, oamenii au aflat valoarea votului lor. N-a fost nici simplu, nici uşor. Dar astăzi ştim că soarta noastră, bunăstarea şi viitorul nostru sunt în mâinile noastre. Lăsăm trecutul în urmă, ridicăm capul şi mergem înainte cu încredere”, a continuat ea.

„Legământul nostru de azi e că vom construi o Moldovă prosperă şi liberă, o casă primitoare pentru cetăţenii şi oaspeţii ei. O vom construi împreună – femei şi bărbaţi, tineri şi bătrâni (…) E datoria noastră faţă de înaintaşii luptei pentru independenţă şi e făgăduinţa pe care o facem copiilor de astăzi. Lumea de astăzi se schimbă rapid, viitorul nu este promis, dar nici cert. Dar eu ştiu, în inima mea, că vom izbuti”, şi-a încheiat mesajul Maia Sandu.

Potrivit Deschide.md, au fost transmise mesaje şi de către premierul Natalia Gavriliţă, precum şi de către preşedintele Parlamentului, Igor Grosu. „Fie ca următorii 30 de ani să fie mai buni. Să fie cu lecţii învăţate, cu greşeli nerepetate, cu eforturi încununate de rezultat şi cu bucuria de a ne vedea unii pe alţii împliniţi”, a declarat şefa executivului.

La rândul său, Grosu a spus că, „la 30 de ani de independenţă, Moldova abia învaţă să fie stat. Un stat tânăr, cu instituţii fragile, în plină formare, care trebuie consolidate şi dezvoltate”. El şi-a exprimat totodată convingerea că, „după atâtea eşecuri, (…) după 30 de ani, vom construi un stat pentru oameni”, dar a adăugat că acest lucru poate fi făcut doar printr-o schimbare la care trebuie să participe toată lumea.

Şi ambasadele străine au transmis mesaje de felicitare. În mesajul său, Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău a amintit că Uniunea Europeană a fost alături de Republica Moldova în tot acest timp, aproape de dorinţele şi necesităţile oamenilor. „Viitorul este în mâinile cetăţenilor Republicii Moldova. Fie că sunt acasă sau peste hotare, cu toţii împărtăşesc provocările prezentului şi speranţa pentru un trai mai bun. Şi muncesc împreună pentru a se bucura de o ţară frumoasă, unică, prosperă şi atât de primitoare. Aceşti 30 de ani au demonstrat că a fi independent nu înseamnă a fi singur. O ţară independentă poate să parcurgă cu încredere un drum către dezvoltare şi prosperitate, alături de partenerii săi”, se menţionează în mesaj.

În numele Ambasadei SUA la Chişinău, însărcinata cu afaceri Laura Hruby a transmis că, în anul 1991, Statele Unite au recunoscut cu mândrie independenţa Republicii Moldova şi de atunci construiesc un parteneriat de succes, bazat pe angajamentul comun pentru un viitor mai bun. „Pandemia de COVID-19 a pus la încercare ambele noastre naţiuni. Cred că prin cooperare, Republica Moldova şi Statele Unite vor ieşi mai puternice din această pandemie. Statele Unite au oferit vaccinuri suficiente pentru a imuniza jumătate de milion de cetăţeni ai ţării. Însă aceasta este doar o parte din ceea ce facem împreună. Noi cooperăm cu cetăţenii şi Guvernul Republicii Moldova în ceea ce priveşte transparenţa, dar şi pentru a îmbunătăţi standardele de viaţă pentru toţi în lupta contra corupţiei şi pentru reformarea justiţiei” a declarat Hruby.

Totodată, cu ocazia sărbătoririi celor 30 de ani de Independenţă a Republicii Moldova, preşedintele parlamentului de la Chişinău a decernat diplome de onoare mai multor personalităţi marcante în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere pentru contribuţii remarcabile şi merite deosebite, în diferite domenii de activitate. Printre personalităţile care au primit diplome se numără ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, precum şi fostul director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev.

Pentru a marca trei decenii de independenţă, autorităţile de la Chişinău au organizat o paradă militară. În Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul capitalei au defilat subdiviziuni ale Armatei Naţionale, ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului de Informaţie şi Securitate. Parada militară de vineri este a treia de la proclamarea independenţei. Celelalte două au avut loc în 2001 şi 2011, atunci când au fost marcaţi 10, respectiv 20 de ani de independenţă.

La debutul festivităţilor, Maia Sandu a promis că, împreună cu cetăţenii, guvernarea va construi un stat de drept, o justiţie adevărată, oamenii vor învăţa să respecte legea, să înţeleagă că averea statului este averea lor şi trebuie protejată. „Vă invit să lucrăm împreună, să facem echipă dintre stat şi cetăţeni”, a spus ea, citată de Deschide.md.

„Sămânţa libertăţii noastre e în mişcarea de renaştere şi eliberare naţională a Moldovei, care a întrunit oameni curajoşi: medici, profesori, agricultori, jurnalişti, ingineri, istorici. Uniţi de dorinţa de a lupta pentru dreptatea naţională. Oamenii au îmbrăţişat cu mult curaj şansa de a revendica identitatea naţională şi de a o celebra fără rezerve în limba noastră, limba română cu alfabet latin, recuperată, la fel ca şi simbolurile naţionale, după decenii de interdicţii şi cenzură. Am vrut atunci să trăim demn la noi acasă. Vrem şi acum”, a declarat Maia Sandu.

Şefa statului a mai spus că apreciază gestul de prietenie al preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, care a fost prezent la ceremonia depunerii de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare, dar şi gestul de prietenie al preşedinţilor ţărilor vecine, care erau în drum spre Chişinău. Din cauza ceţii dense, care a împiedicat aterizarea la timp pe Aeroportul Internaţional Chişinău, preşedintele României, Klaus Iohannis, a ratat ceremonia de inaugurare a sărbătorii, dar a reuşit să ajungă chiar la începutul paradei militare, relatează Deschide.md. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi premierul ucrainean Denis Şmîhal au fost prezenţi la onorarea simbolurilor de stat şi la încheierea paradei, mai scrie sursa citată.

https://www.facebook.com/maia.sandu/videos/540423497266630/

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare ușoară
1.3 ° C
1.7 °
-1 °
79 %
3.1kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii