Un Eurobarometru recent al Uniunii Europene arată că românii sunt printre europenii cel mai puțin influențați de știință, ba, mai mult arată o temere a acestora față de progresul pe care acesta îl aduce.
Astfel, un român din cinci crede că știința are un impact negativ asupra societății. Majoritatea românilor crede că virusurile au fost create în laborator pentru controlul libertății, iar jumătate cred că leacul pentru cancer există, dar este ascuns din rațiuni comerciale. O treime dintre români crede că oamenii au trăit laolaltă cu dinozaurii și, la fel, doar o treime cred că vaccinurile sunt bune împotriva epidemiei.
Rezultatele Eurobarometrului sunt mai bune decât în anii trecuți, ele arătând un progres lent al societății românești, dar ne situează la mai toate capitolele sub mediile europene. În același timp, guvernarea din România a hotărât să oprească de tot școala, nerecurgând nici la varianta de lucru online cu copiii.
Rezultatele acestui sondaj reflectă că am fi o nație needucată și vine pe fondul (sau „la pachet”) cu marea controversă legată de vaccinuri, care există nu numai în România. „Trăsătura esențială a românilor este neîncrederea în oameni. Preocuparea pentru binele altora nu depășește zona familiei. Și tot românii caută puterea socială, dar în mod ipocrit, conform unei culturi colectiviste în care nu dă bine să arăți că vrei să ieși din rând, își ascund această dorință sub masca modestiei și sacrificiului pentru alții” (ex. ‘eu nu aș vrea puterea, dar oamenii îmi solicită asta… ‘)”. Concluziile aparțin unuia dintre cele mai importante studii din ultima sută de ani, “Psihologia Poporului Român. Profilul Psihologic al Românilor”, lucrare coordonată de reputatul psiholog Daniel David.