Populația României scade într-un ritm îngrijorător, de la an la an. Declinul demografic trebuie stopat prin măsuri coerente urgente, înainte de a fi prea târziu. PSD și PPUSL au semnat pe 3 noiembrie Acordul politic pentru elaborarea Strategiei Naționale pentru Demografie.
Sprijinirea tinerelor familii, a celor cu copii și a persoanelor ajunse la vârsta a treia, un program guvernamental pentru construirea de creșe și grădinițe, precum și de cămine pentru seniori, reabilitarea și modernizarea spitalelor, dar și investiții în cercetare sunt principalele acțiuni pe care PSD și PPUSL le vor promova și susține în parteneriat. Acestea sunt prevăzute în Acordul Politic pentru elaborarea Strategiei Naționale pentru Demografie semnat astăzi de Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, și Grațiela Gavrilescu, președinte al Biroul Executiv PPUSL.
“Într-un clasament al dezastrului demografic, România se află pe podium. Până în 2100 vom număra doar 6 milioane de locuitori. Trebuie să acționăm urgent și eficient, cu măsuri țintite, dedicate pentru fiecare problemă.
Vom extinde proiectele inițiate și implementate în București, în mandatul meu, care au avut rezultate concrete: Peste 450 de copii s-au născut în cadrul programului FIV de sprijinire a familiilor cu probleme de fertilitate, 37.000 de gravide din București au primit sprijin pentru analize medicale, 400 de doamne au făcut analize de ultimă oară pentru cancerul la sân. Toate aceste rezultate au fost obținute în doi ani, de la inițiere la primele rezultate. Ne dorim să obținem un consens în privința susținerii acestor proiecte, din partea tuturor partidelor politice”, a declarat senatorul Gabriela Firea, prim-vicepreședinte al PSD.
Este nevoie de acțiuni pertinente pentru o economie sustenabilă, de inițiative cu rezultate rapide, pentru cât mai mulți oameni, nu de vorbe în vânt.
“Legea prevenției este unul dintre exemple. Astfel, vom învăța cu toții, nu doar seniorii, cum să ne protejăm sănătatea”, a spus Grațiela Gavrilescu, președintele Biroului executiv al PPU-SL. Ea a menționat și un Program aflat în dezbatere privind angajarea persoanelor în vârstă, dar cu experiență, în cadrul societăților comerciale, pentru a transmite noilor generații cunoștințele și expertiza lor.
Sprijinul pentru seniori este o preocupare majoră a ambelor partide, a afirmat și Gabriela Firea, care a arătat că în lume există pe lângă programele de protejare a sănătății, și programe pentru combaterea însingurării seniorilor. “În Israel sau Japonia sunt rezultate spectaculoase. Seniorii sunt sănătoși, chiar la vârste înaintate, se implică în societate, interacționează, se simt utili”, a afirmat ea.
Și senatorul Adrian Streinu Cercel a susținut această idee și a precizat că este foarte importantă asigurarea accesului seniorilor la terapiile inovatoare. Există un decalaj de 4 ani între introducerea unui medicament și disponibilitatea lui în România. Am propus o serie de măsuri pentru ca această situație să dispară, a spus Cercel.
Acesta este un proiect național, ce va trebui susținut de toate forțele politice, pentru că de el depinde viitorul României, a subliniat și liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu.