8 noiembrie: Marele praznic al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. „La Mulți Ani!” tuturor românilor care le poartă numele

8 noiembrie: Marele praznic al Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. „La Mulți Ani!” tuturor românilor care le poartă numele

Pe 8 noiembrie, în fiecare an, este marele praznic al Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil, numiți în tradiția românească și Sfinții Voievozi ai oștirilor cerești. 

Spre deosebire de toţi ceilalţi îngeri, arhanghelii poartă, pe lângă aripi şi săbii, iar în plus, Arhanghelul Gavriil poartă cheile Raiului.

Arhanghelul Mihail, considerat cel care transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui ceresc, este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu. Fără prea multe vorbe, Arhanghelii au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu.

Gavriil este cinstit atât de creştini, cât şi de mozaici şi mahomedani. Musulmanii cred că el i-ar fi dictat profetului Mahomed „Coranul”. Gavriil este cel care a vestit naşterea Sfintei Fecioare Maria, a lui Ioan Botezătorul şi a lui Hristos. Tradiţia creştină spune că tot el ar fi ridicat piatra de pe mormântul Domnului şi a stat deasupra ei la ceasul Învierii.

Mihail este împlinitorul dreptății dumnezeiești, purtând în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, el l-a alungat din cer pe Lucifer, îngerul răzvrătit. Numele, de origine evreiască (Miha’El), se tălmăcește „Cine este că Dumnezeu?” (mi, „cine”; ke, „că”; El, prescurtare de la Elohim). În românește, formele cele mai frecvente sunt astăzi Mihai, MihailMihneaMihaela, cu diminutivele MihăițăMișa sau Michi. Dintre formele mai vechi, multe au supraviețuit doar că nume de familie: MihăilăMihalacheMihalceaMihu etc.

Gavriil – apare, în ambele Testamente, drept călăuzitorul spre adevăr și vestitorul ceresc cel mai de seama al Cuvântului dumnezeiesc (fiind cunoscut mai ales datorită profetului Daniel și evanghelistului Luca). Gabri’El înseamnă în evreiește „Dumnezeu a fost puternic”, trăgându-se din rădăcina verbală gabăr, „a fi puternic”, alipită numelui dumnezeiesc El (prescurtare de la Elohim).

Ce se spune în popor

În tradiţia populară, Arhanghelii însoţesc sufletele celor morţi în Iad sau în Rai.

Mihail este patron al bolnavilor şi al băcanilor, iar Gavriil al crainicilor, diplomaţilor şi al companiilor de telecomunicaţii. Mihail mai apare şi ca păzitor al bolnavilor aflaţi pe moarte sau patron al romilor.

Credincioşii aprind azi lumânări atât pentru cei vii, cât şi pentru cei morţi fără lumânare. În popor se spune că sărbătoarea durează, de fapt, trei zile şi că acum vara este trimisă pe lumea cealaltă, iar Dumnezeu slobozeşte, treptat, gerul iernii. Tot în popor se spune că, în această zi, finii trebuie să meargă la naşi cu colăcei, iar cine lucrează se va chinui în ceasul morţii până la ieşirea sufletului.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele Arhanghelilor- păzitori ai oamenilor de la naştere şi până la moarte.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
3 ° C
3.3 °
2.3 °
70 %
0.5kmh
0 %
lun
7 °
mar
7 °
mie
4 °
joi
9 °
vin
10 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii