Aplicație prin care cetățenii vor interacționa cu primăriile, anunțată de ministrul digitalizării

Aplicație prin care cetățenii vor interacționa cu primăriile, anunțată de ministrul digitalizării

De la anul, cetățenii ar putea interacționa cu primăriile într-un mod nou, simplificat și mai ales unitar la nivel național. Ar putea spune astfel adio diferitelor formulare descărcate, completate cu pixul, scanate, trimise apoi pe mail sau încărcate în platformele instituțiilor din administrația publică locală. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a anunţat implementarea unei aplicații care va permite interacţiunea cetăţenilor cu administraţia locală în baza unor formulare standardizate.

Conform platformei digitale a comunității de administrație publică, ministrul a precizat că îşi doreşte ca, din 2024, sistemul să fie implementat în cel puţin 1.000 de primării din ţară și proiectul de digitalizare va asigura formulare standard care să fie completate de către cetăţeni, cererile fiind aceleaşi pentru toate primăriile din România. „Oamenii vor putea să intre pe site şi atunci când vor să aplice pentru ceva, să trimită o cerere, să fie identică în toată ţara. Venim în sprijinul administraţiei publice locale pentru că vom oferi o variantă foarte simplificată de a aplica pentru acest program de finanţare şi vom avea un standard unitar, nu cum este astăzi: fiecare primărie are standardul ei, are formularele ei, trebuie să le descarci în PDF, să completezi cu pixul şi după asta să le încarci înapoi pe mail. Aceasta este o variantă mult simplificată pe care am găsit-o şi doresc ca anul viitor să avem deja implementat acest sistem la cel puţin o mie de primării din România”, a spus Bogdan-Gruia Ivan.

„Ideea de bază este următoarea: ai un singur loc în care interacţionezi cu statul, ca şi cetăţean. Din punct de vedere al timpului, poţi să o faci 24 de ore/zi, şapte zile din şapte, de acasă. Asta este viziunea foarte clară: pe de o parte, o aplicaţie unică a statului român în care oamenii să poată să intre să-şi plătească taxele şi impozitele, să-şi reînnoiască documentele de identitate, să transmită cereri pentru asta; pentru administraţie, să găsească pe site-ul fiecărei primării din România într-un format standardizat, de la Primăria Bucureşti până la Primăria Sighetu Marmaţiei sau Rodna, acelaşi format standard de formulare pe care să le poată completa direct acolo. Şi toate acestea să fie integrate în acel cloud guvernamental în care bazele de date încep să comunice între ele”, a explicat ministrul.

În ceea ce privește importantul proiect al cloud-ului guvernamental, ministrul a opinat că România se confruntă cu o „provocare foarte mare de a realiza în patru – cinci ani ceea ce alte state au făcut în 20 de ani. Ţara noastră este pregătită pentru aceşti paşi, datorită resurselor financiare de 6 miliarde de euro din PNRR”, a menţionat Ivan. „Avem deblocat cel mai important proiect de digitalizare a României şi anume cloud-ul guvernamental, pe care urmează să îl lansăm în achiziţie publică, sper eu, până la finalul anului. Şi anul viitor sper să avem, dacă nu vor fi contestaţii, această arhitectură de cloud deja funcţională, cel puţin parţial”, a conchis ministrul.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
2 ° C
2 °
1.1 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii