Cu ocazia zilei de 6 aprilie, în care întreaga lume sărbătorește Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace, ministrul Gabriela Firea a readus în prim-plan situația în care se găsesc o serie de proiecte vitale pentru sportul de masă și nu numai, pe care le-a inițiat și susținut în mandatul său de Primar General. O capitală europeană fără șansa de a avea în viitorul apropiat o arenă multifuncțională modernă, săli de sport pentru elevi rămase blocate în diferite stadii de execuție, baze sportive noi și funcționale abandonate și un program municipal de dezvoltare a sportului de masă pentru tineri complet anulat – acesta este tristul bilanț înregistrat acum în Capitală, sub administrația actualului edil.
„Ziua Internațională a Sportului pentru dezvoltare și pace pe care o sărbătorim astăzi este un prilej de a recunoaște rolul extrem de important pe care sportul îl are în dezvoltarea fizică armonioasă, dar și pentru cea psihică a fiecăruia dintre noi”, a spus Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook. „Sportul are și o influență majoră în ceea ce privește egalitatea de șanse, a drepturilor omului, în general în creșterea socială și economică. O competiție înseamnă fair-play, respectarea regulilor, fiind un domeniu în care caracterele puternice fac performanță și se impun. (…) Încă o dată, constat cu tristețe că actualul edil a abandonat orice program dezvoltat de echipa mea, din motive care exclud principiul oricărui comportament sportiv: fair-play-ul”, a spus ministrul.
Gabriela Firea a prezentat câteva exemple, dintre care cel mai important este cel al unei noi arene multifuncționale pentru sport și activități culturale. „În 2019, am semnat contractul pentru proiectarea si execuția Arenei Polivalentă, o sală multifuncțională care ar fi permis desfășurarea activităților pentru 11 federații sportive, de la handbal și baschet, până la judo și scrimă. Specialiștii din companiile municipale au realizat un proiect care ar fi adus Bucureștiul în pas cu celelalte capitale europene. Era un proiect costisitor, e adevărat, dar foarte necesar. Astăzi, Sala Polivalentă este un proiect abandonat de Nicușor Dan.
În anul 2018, am demarat construcția a șase săli de sport multifuncționale, moderne, pentru elevii bucureșteni. În septembrie 2020, lucrările erau avansate la construcțiile de la Școala 112, Școala 67, Școala Gimnazială Leonardo da Vinci, Școala Alexandru Ioan Cuza, Liceul Benjamin Franklin și la Școala 92. Primarul general a ținut lucrările blocate doi ani, până când a pasat șantierele primăriilor de sector pentru a le finaliza.
Aceeași soartă a avut, din păcate, programul „Dezvoltare și sănătate prin sport” al Companiei Municipale Sport pentru Toți. Programul a fost sistat încă din noiembrie 2020, iar cei 2000 de copii care beneficiau gratuit de antrenamente au fost întrerupți brusc, fără posibilitatea de a-și continua pregătirea fizică. Apoi, baza sportivă Ion Sahighian, lăsată în perfectă stare de funcționare, a fost abandonată, prin falimentarea cu bună știință a Companiei Municipale Sport pentru Toți”.
Din păcate, sportul de masă – barometrul sănătății unei națiuni și pepiniera viitorilor mari campioni pare să nu ocupe locul cuvenit în lista de priorități a actualei administrații. „Tot sportul ne învață competitivitatea, dorința de a deveni mai buni, iar atâta vreme cât voi deține o funcție publică voi lupta pentru fiecare drept al cetățenilor pe care îi reprezint. Ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse susțin orice proiect sau program important pentru viață, așa cum am făcut-o și în perioada în care am fost primarul general al Capitalei”, a conchis Gabriela Firea.
foto: Facebook Gabriela Firea