Angajații firmei Romprest au început, duminică dimineața, să ridice gunoiul abandonat de aproape o săptămână pe străzile celui mai bogat sector din București. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, salută „atitudinea responsabilă a operatorului”, însă subliniază faptul că nicio autoritate nu își poate permite să pună în pericol sănătatea populației, fie și temporar.
Deși scandalul dintre firma de salubritate și primărie este departe de a se încheia, operatorul a început de azi de dimineață să ridice munții de gunoaie care s-au format în ultimele șase zile pe străzile Sectorului 1.
Romprest a anunțat sâmbătă seara că „situația de blocaj a fost dezamorsată”, iar compania va mobiliza toate resursele pentru a colecta deșeurile acumulate. Operatorul de salubritate din Sectorul 1 al Capitalei spune că trei firme de salubritate și-au pus la dispoziție stațiile lor de sortare, însă în limita capacității.
În aceste condiții, gunoaiele abandonate pe trotuare au început să fie ridicate și transportate la stațiile de sortare.
De cealaltă parte, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat sâmbătă seara că va depune plângere penală împotriva operatorului de salubritate pentru șantaj. Totodată, edilul a precizat că va solicita Consiliului Local Sector 1 și în justiție rezilierea contractului cu operatorul.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, salută „atitudinea responsabilă a operatorului”, însă subliniază faptul că nicio autoritate nu își poate permite să pună în pericol sănătatea populației, fie și temporar.
„Salut atitudinea responsabilă a operatorului de salubritate și mă bucur că apelul nostru de reluare a colectării deșeurilor a contribuit la o normalizare a situației din sectorul 1 al Capitalei.
Anunțul oficial al operatorului este în primul rând o veste bună pentru locuitorii sectorului 1. În al doilea rând, este o veste bună pentru un climat de mediu normal într-o capitală europeană.
Orice oraș are nevoie de colectarea continuă a deșeurilor, indiferent de discuții sau neînțelegeri birocratice. Nicio autoritate nu-și poate permite să pună în pericol sănătatea populației sau să anuleze orice responsabilitate de mediu, chiar și temporar.
Nu în ultimul rând, mă gândesc la cum privesc oamenii astfel de incidente: oare nu cumva pot fi ei demotivați în a avea conștiința de mediu câtă vreme autoritățile dau semnale ca se poate suspenda un serviciu indispensabil?
Sper ca odată reluat serviciul de colectare, acesta să nu mai înregistreze întreruperi și astfel de episoade să nu se mai repete. De aceea, atât Primăria Capitalei cât și primăriile de sector trebuie să găsească soluții comune de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor așa cum prevede legea”, a transmis ministrul Mediului.