Strategia Naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, aprobată de Guvern

Strategia Naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, aprobată de Guvern

Document esențial pentru nu mai puțin de 3,6 milioane de copii din România, Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului „Copii protejați, România sigură” 2022-2027 a fost aprobată de către Guvernul României, prin intermediul Memorandumului privind Planul Național de Acțiune pentru Implementarea Garanției pentru copii. Măsurile propuse în acest cadru vor fi corelate cu cele pe care a fost construită Strategia Națională pentru copii 2023-2027.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Gabriela Firea a felicitat Guvernul condus de președintele PSD Marcel Ciolacu, pentru aprobarea acestui document strategic. „41% dintre copiii României trăiesc în sărăcie și sunt expuși riscului de sărăcie. Strategia vine în sprijinul lor!”, a mai spus fostul ministru al Familiei, care a expus apoi obiectivele principale ale acesteia:

„Reducerea cu 400.000 a numărului copiilor afectați de sărăcie și scăderea abandonului școlar cu 4,5%. Sunt principalele ținte asumate de România în Strategia Națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului “Copii protejați, România sigură!” 2023 – 2027.

A fost o muncă a echipei pe care am coordonat-o în mandatul de ministru al Familiei, alături de specialiștii în domeniul protecției copilului din ANPDCA și alături de toate organizațiile și asociațiile care militează pentru drepturile copiilor. Nu a fost simplu, fiind implicate multe instituții, dar am lăsat documentul la cheie la predarea mandatului.

Este momentul ca noi toți – Guvern, autorități locale, oameni politici – să facem echipă și să lucrăm împreună în interesul acestor copii. Țintele sunt ambițioase, dar cu muncă în echipă și resurse pot fi atinse:

– reducerea cu 400.000 a numărului copiilor afectați de sărăcie și excluziune socială,

– creșterea ratei de cuprindere în educația timpurie la cel puțin 22% pentru copiii de până la 3 ani și de cel puțin 95% pentru cei între 4 și 6 ani,

– creșterea cu 30% a numărului copiilor beneficiari de servicii de prevenire a separării de familie,

– scăderea abandonului școlar cu 4,5 puncte procentuale.

Prin această strategie, au fost stabilite măsurile și direcțiile de acțiune de care este nevoie în următorii ani, în special în comunitățile vulnerabile, acolo unde, fără un sprijin real, copiii n-au nicio șansă să-și facă un drum în viață. Cu toate progresele importante din ultimii ani, mai avem de muncă pe a ieși din zona critică.

Am propus, deci, soluții pentru acești copii, în educație, în sănătate și în asistență socială. De asemenea, este nevoie de o justiție realmente prietenoasă pentru copii. Asta înseamnă un sistem de proceduri penale, civile și administrative care nu doar să le respecte și să le garanteze toate drepturile, să nu-i intimideze. Mai mult, insistăm pentru încurajarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc”, a mai spus fostul ministru al Familiei.

„Foarte important, finanțarea proiectelor și programelor incluse în strategie va fi asigurată și din fonduri europene, inclusiv cele asumate prin PNRR”, a conchis Gabriela Firea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
2 ° C
2 °
1.1 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii