Ziua Mondială a Apei, marcată la Guvern printr-o reuniune tematică

Ziua Mondială a Apei, marcată la Guvern printr-o reuniune tematică

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei – 22 Martie, la sediul Guvernului a avut loc ieri, 21 martie, masa rotundă cu tema „Strategia României cu privire la reutilizarea apelor uzate tratate”, eveniment derulat în cadrul asigurat de Grupul de lucru interministerial privind finanțarea integrată a sectorului apei și organizat de către Departamentul pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene.

Invitați speciali ai reuniunii au fost Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, precum şi primarul municipiului Buzău, Constantin Toma. Discuțiile au fost moderate de către secretarul de stat Roxana Mînzatu.
Reprezentanta CE în România a prezentat abordarea UE privind reutilizarea apei în contextul schimbărilor climatice, oferind exemplele altor state state europene, cu inițiative în acest sens deja puse în aplicare (Belgia, Germania, Italia, Spania, dar și Cipru sau Malta). Ramona Chiriac a subliniat necesitatea ca țara noastră să crească volumul de apă uzată epurată, în vederea protejării mediului, a sănătății populaţiei şi pentru a putea reutiliza această resursă în agricultură.
Reprezentanţii Ministerului Mediului au prezentat Regulamentul (UE) 2020/741 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 mai 2020 privind cerinţele minime pentru reutilizarea apei, care îşi va produce efectele începând cu iunie 2023, dar şi modificările legislative care sunt necesare pentru a permite pregătirea şi executarea unor proiecte de reutilizare a apei uzate tratate.
La rândul lor, specialiştii de la Ministerului Sănătăţii au evidenţiat măsurile care trebuie luate pentru a preveni şi gestiona eficient riscurile de îmbolnăvire a populaţiei în condiţiile folosirii apelor uzate epurate în agricultură, insistând pe testare a apelor ca principală măsură de protecție contra unor concentraţii mari de metale grele sau alte categorii de poluanţi chimici şi microbiologici.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au subliniat că în noul Planul Naţional Strategic 2023-2027 (PNS) al României există fonduri nerambursabile UE dedicate investiţiilor în acest domeniu nou al reutilizării apei uzate tratate în irigaţii.

Exemple de bune practici

Masa rotundă a inclus o secţiune de bune practici şi proiecte pilot în reutilizarea apei uzate. În context, ambasadorul Israelului, Reuven Azar, alături de Mella Schwartz, director general adjunct responsabil cu infrastructura de apă şi canalizare în cadrul Autorităţii Guvernamentale pentru Apă şi Canalizare din Israel, au prezentat abordarea Israelului în gestionarea resurselor de apă, punctând factorii care au sprijinit succesul abordării propuse, în special coordonarea deplină între autorităţile cu diferite responsabilităţii în ciclul de management al apei.
La rândul său, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a prezentat un prim proiect pilot aflat în pregătire în România, vizând reutilizarea apei uzate tratate la staţia de tratare a municipiului Buzău pentru a iriga 25.000 hectare teren agricol, dar şi producţia de îngrăşăminte pe baza azotului şi fosforului din apele uzate tratate.

foto: gov.ro

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
5.6 ° C
6.2 °
5 °
87 %
2.1kmh
0 %
vin
7 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii