Sondaj: Candidaţii care au înregistrat o creştere în intenţia de vot, după prima săptămână de campanie electorală

Sondaj: Candidaţii care au înregistrat o creştere în intenţia de vot, după prima săptămână de campanie electorală

Nicuşor Dan a pierdut aproape 5 procente după scandalul din USR şi decizia ca Elena Lasconi să nu mai fie susținută, după cum  arată un sondaj Atlasintel, realizat la comanda HotNews.

Crin Antonescu şi George Simion sunt candidaţii care au înregistrat o creştere în intenţia de vot, după prima săptămână de campanie electorală, ei fiind şi cei care sar califica în finala prezidenţială.

Candidatul comun al AUR și POT, George Simion, ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, arată datele sondajului. Potrivit cercetării, Simion ar lua 33.4% din voturi, în creștere față de sondajul precedent AtlasIntel de luna trecută, când era cotat la 30.4%.

Pe locul doi, cu 24.7%, se află Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR), care a crescut cu aproape 7 procente. În scădere, de la 26% la 21.2% se află Nicușor Dan, urmat de Victor Ponta, cu 9.7% și de Elena Lasconi, cu 5%.

3% dintre respondenți spun că nu votează, își anulează votul sau nu știu în timp ce alți 2.2% ar alege alt candidat.

Atunci când sunt calculate doar opțiunile celor care merg sigur la vot, Simion este cotat cu 34.4% din voturi, Crin Antonescu are 25.5%, iar Nicușor Dan – 21.8%. Victor Ponta e tot pe locul 4, cu 10%. Lasconi este la 5.2%. Cu procente sub 1% mai apar Daniel Funeriu și Lavinia Șandru.

Dacă în urmă cu o lună, Nicușor Dan lua cele mai multe voturi în turul doi în fața oricărui contracandidat, acum, lucrurile s-au schimbat. Edilul Capitalei strânge mai multe opțiuni decât George Simion, dar ar lua mai puține voturi decât Crin Antonescu.

Singurul contracandidat în fața căruia Simion ar lua mai multe voturi este Victor Ponta.

Sondajul AtlasIntel a fost realizat în perioada 10-13 aprilie 2025 pe un eșantion de 2.994 respondenți, prin metoda recrutare digitală aleatorie, are ca univers electoratul din România și are o marjă de eroare de ±2 puncte procentuale la un nivel de încredere de 95%.

„Eșantioanele AtlasIntel sunt reprezentative pe un concept de electoral probabil (likely voters). Asta înseamnă că ele au ca target acei votanți care efectiv votează de obicei și care intenționează să se prezinte la vot și la alegerile viitoare. Un eșantion calibrat pe un electorat probabil va prezenta inerent un procent mai scăzut de votanți nehotărâți decât un eșantion calibrat pe întreaga populație adultă cu drept de vot”, explică fondatorul AtlasIntel, Andrei Roman.

Cercetarea a fost realizată după decizia USR de a nu mai susține candidatura Elenei Lasconi la prezidențiale.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
9.3 ° C
10 °
8.3 °
74 %
2.6kmh
0 %
mie
22 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
20 °
Dum
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii