În fiecare an, 1 aprilie este marcată în întreaga lume drept „Ziua păcălelilor”. Este ziua în care fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puţin succes, să-i facă o farsă colegului, prietenului, vecinului, unui membru din familie. Altfel spus, toată lumea păcăleşte pe toată lumea!
Astfel, mulți dintre ei au continuat să sărbătorească noul an tot pe 1 aprilie, iar cei care au respectat schimbarea au profitat de situație și au început să facă glume și farse pe seama celorlalți.
Ziua de 1 aprilie este sărbătorită în mai multe țări și cunoscută sub diferite denumiri, în funcție de regiuni.
Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” („Ziua celor naivi”).
În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Tot la noi, se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul, potrivit Ziarul Unirea.
De asemenea, în Marea Britanie şi Canada, farsele de Ziua internaţională a păcălelilor – „Fool’s Day” – se fac tot până la amiază, după acest moment al zilei considerându-se că poartă ghinion să mai faci farse. Oricine uită această regulă devine chiar el „April Fool”. În Franţa, Belgia, Olanda, Italia şi zonele unde se vorbeşte franceza din Canada şi Elveţia, tradiţia de 1 aprilie este cunoscută ca ”Poisson d’Avril” („peşte de aprilie”).