În 2024, Moșii de Toamnă sunt marcați pe 2 noiembrie, sâmbăta înaintea Duminicii Sfântului Mina. Această zi este cunoscută și sub numele de Sâmbăta Morților, iar în fiecare an, data acestei pomeniri este stabilită în funcție de sărbătoarea Paștelui. Moșii de Toamnă fac parte din cele trei sâmbete speciale dedicate celor adormiți, alături de Moșii de Iarnă și Moșii de Vară.
Moșii de Toamnă sau Luminațiile, așa cum se numesc în Ardeal, reprezintă o zi cu puternică semnificație pentru creștinii ortodocși.
Tradiţia creştină spune că ofrandele și darurile pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.
Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Potrivit tradiției, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua de sâmbătă să fie stabilită pentru pomenirea celor adormiți, deoarece este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți.
În unele zone din Ardeal mormintele sunt împodobite cu flori, candele și coroane, în memoria celor pleceți la cele veșnice. Se organizează parastas colectiv în cimitire, iar oamenii oferă de pomană unul altuia pentru pomenirea sufletelor morților.
Ce se împarte de Sâmbăta Morților
Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare. În fiecare pachet trebuie adăugat și câte un colac, dar și un prosop. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni.
Nu trebuie uitate nici lumânările. E nevoie de una pentru fiecare vas împărțit și pentru fiecare colac sau prescură. În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit, potrivit Realitatea.