România continuă să fie în topul ţărilor europene cu cele mai puţine zile de cursuri, dar cele mai lungi vacanţe. În cel mai recent raport european, România ocupă locul 3, după Malta şi Letonia pe lista ţărilor cu cele mai multe zile de vacanţă: 127 în total.
După o vacanță de o săptămână, prima din acest an școlar împărțit în premieră în module, elevii au revenit la cursuri pentru modulul doi de studiu. Va dura până pe 22 decembrie, cu o minivacanţă în preajma zilei Zilei Naţionale.
30 noiembrie și 1 Decembrie sunt zile libere prin lege, iar 2 decembrie care este vineri, va fi de asemenea liberă. Elevii se vor întoarce la şcoală luni, 5 decembrie.
Anul viitor ar putea aduce noi minivacanţe pentru bugetari, implicit pentru elevi.
Ministerul Muncii propune deja încă trei noi zile libere în 2023: 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august. Aceste date vor face punte între zilele nelucrătoare şi weekenduri.
23 ianuarie este într-o zi de luni, iar 24 ianuarie este oricum nelucrătoare. 2 iunie va fi într-o zi de vineri, iar 1 iunie e zi liberă prin lege. Iar 14 august precede sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august.
Anul acesta, România a implementat în premieră o nouă structură a anului şcolar, organizată pe module. Dar nu este clar dacă va fi păstrată şi anul viitor, potrivit stiri.tvr.ro.
În anul şcolar precedent, elevii români au mers la şcoală 167 de zile în învăţământul primar şi 172 în cel gimnazial şi liceal.
Elevii din Italia şi Danemarca însă au avut 200 de zile pentru cursuri, iar cei din Grecia, Olanda, Letonia sau Belgia peste 180 de zile.