Începând cu anul 1999, poezia a primit o zi a ei fiind celebrată în fiecare an la data de 21 martie. UNESCO declară că prin Ziua Mondială a Poeziei urmărește recunoașterea importanței acestui gen literar în cultura universală și stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri de creație.
UNESCO, recunoscând capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane, a emis, în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, o decizie pentru sărbătorirea anuală a Zilei mondiale a poeziei (World Poetry Day), la 21 martie. Ca formă intimă de exprimare care deschide porţi altora, poezia îmbogăţeşte dialogul care catalizează tot progresul uman şi este necesară în toate epocile, potrivit www.unesco.org/.
Ziua mondială a poeziei este sărbătorită şi în România prin diverse manifestări.
În Capitală, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala București Poezie, organizează joi, de la ora 13:00, o sesiune specială de lecturi dedicată Zilei Mondiale a Poeziei.
Evenimentul va avea loc la sediul Bibliotecii Metropolitane din Str. Tache Ionescu nr. 4.
Invitați la această lectură specială sunt Gabriel Burlacu, Valentin Busuioc, Victoria Milescu, Evelyne Maria Croitoru, Dumitru Ion Dincă, Nicoleta Milea, Costinel Petrache, Vasile Poenaru și Carmen Secere.
Intrarea va fi liberă, în ordinea sosirii, în limita locurilor disponibile.
De Ziua Mondială a Poeziei, la 21 martie 2017, după aproape trei ani de așteptare, Muzeul Național al Literaturii Române își redeschidea oficial porțile cu două noi sedii – expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și sediul din Calea Griviței 64-66.
Sărbătorirea Zilei Mondiale a Poeziei este menită să încurajeze recitalurile de poezie.