29 august: Ultima mare sărbătoare din anul bisericesc – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

29 august: Ultima mare sărbătoare din anul bisericesc – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Pe 29 august este prăznuită Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc (pentru că pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc). 

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare dintre sfinți, după Fecioara Maria.Sfântul mai este numit și Înaintemergătorul, fiindcă el este cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează ziua în care Irod Antipa, unul dintre regii care dominau Galileea şi Pereia, acuzat de sfânt că păcătuieşte trăind cu soţia fratelui său, a acceptat, ca răsplată pentru un dans, să îl decapiteze pe cel care anunţa venirea Mântuitorului.

Biserica a închinat lui Ioan şase sărbători:

  • Zămislirea lui – 23 septembrie;
  • Naşterea – 24 iunie;
  • Soborul lui – 7 ianuarie;
  • Tăierea capului – 29 august;
  • Prima şi a doua aflare a capului 24 februarie;
  • A treia aflare a capului său – 25 martie.

„Prin Schimbarea la Față ni se descoperă chipul pe care îl va avea omul unit cu Hristos – chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca cel care L-a purtat pe Hristos se mută de la stricaciune la nestricăciune.

Prin aceasta sarbatoare ni se reveleaza ca toti cei care nu au fost străini de pocaința vestită de Sfantul Ioan Botezatorul vor ajunge în rai”, potrivit crestinorotodox.ro.

Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru, în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.

Unele interdicţii populare pentru această zi priveau măturatul, tăierea şi mâncarea fructelor şi legumelor cu formă rotundă ori în cruce, roşiile şi pepenii fiind evitaţi, dar acestea nu sunt prevăzute regulile scrise ale bisericii şi sunt considerate superstiţii.

Deşi ziua de pomenire a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost rânduită de Biserică zi de post şi de doliu, unele lăcaşuri de rugăciune, biserici de mir sau de mănăstire îşi serbează hramul.

De asemenea, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită Crucea Mică.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie moderată
6.8 ° C
7.2 °
5.1 °
56 %
5.1kmh
0 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
4 °
Dum
6 °
lun
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii