În fiecare an, noaptea de 5 spre 6 decembrie deschide porțile magiei, care cuprinde întreaga lume pe parcursul sărbătorilor de iarnă. Este noaptea de Ajun de Sfântul Nicolae – sărbătorit pe 6 decembrie.
Potrivit tradiției românești, moșul apare pe un cal alb (făcând trimitere la prima zăpadă, la începutul iernii) și îi ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele. Este stăpânul apelor și salvează marinarii de la înec. Tot Sfântul Nicolae apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.
Copiii care vor să primească cadouri sunt cuminți în această zi, deoarece tradiția spune că Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a își da seama dacă un copil a fost cuminte sau nu. Potrivit tradiției, cei care nu au fost cuminți primesc o nuielușă.
Din bătrâni se spune că dacă nuielușa este una de măr și dacă pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i s-a dat crenguţa și în anul următor îi va umple ghetuțele cu daruri.
Totodată, în Ajun de Moș Nicolae este bine să faci cadouri, să dăruiești, pentru a avea noroc tot anul.
În noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice. Se aduc în casă crengi de pomi fructiferi şi se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârşeşte, anul care vine va fi unul roditor.