Alexandru Rafila: „Ideea acestui certificat este de reacţie rapidă – imediat cum apare creşterea, să poţi să reacţionezi”

Alexandru Rafila: „Ideea acestui certificat este de reacţie rapidă – imediat cum apare creşterea, să poţi să reacţionezi”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, marți, cum se va folosi certificatul Covid la locul de muncă, pe baza proiectului de lege care urmează să intre în vigoare. Rafila a precizat că certificatul va include trei alternative disponibile, vaccinare, trecerea prin boală sau testare.

Ministrul a anunțat și că vor fi acordate 15 vouchere electronice pentru testarea angajaților, pentru a nu „crea o presiune foarte mare nici pe angajator și nici pe angajați”. Proiectul de lege ar putea fi adoptat prin asumarea răspunderii.

„Este vorba despre o propunere pe care noi am făcut-o, din partea Ministerului Sănătății, lucrată împreună cu experții de la Institutul Național de Sănătate Publică, nu este o propunere care duce la introducerea automată a certificatului verde și pregătește România ca în cazul în care se intuiește apariția unei situații epidemiologice deosebite care ar putea să se traducă printr-un nou val pandemic, să avem la dispoziției un instrument care să prevină creșterea numărului de cazuri în mod abrupt, să prevină un număr de decese important.

Cred că această măsură, alături de măsurile generală de sănătate publică, alături de pregătirea sistemului de asistență medicală primară și ambulatorie, începând de la testare și continuând cu tratamentul ambulatori și continuând, ulterior, și cu pregătirea spitalelor din România, este un demers rațional pentru că nu putem să acceptăm, cred, cel puțin din punctul meu de vedere, ca om de sănătate publică și o responsabilitate clară, în acest moment, în calitate de ministru al sănătății, să așteptăm ca lucrurile să se întâmple și să nu luăm niciun fel de măsură, încât să prevenim o creștere dramatică a numărului de cazuri care ar putea să blocheze sistemul de sănătate și să pună opreliști accesului la servicii medicale pentru alte categorii de cetățeni.

Ne preocupă toți bolnavii din România, nu doar cei care sunt infectați cu noul coronavirus”, a spus ministrul sănătății.

Trei alternative în certificat și 15 vouchere electronice pentru testare

Întrebat ce prevede proiectul de lege, Rafila a răspuns:

„Prevede utilizarea unui certificat electronic Covid care are cele trei alternative disponibile, respectiv vaccinare, trecere prin infecție și testare. Ca să nu creem o presiune foarte mare pe angajator și nici pe angajați, am propus acordarea acestui pachet de 15 vouchere electronice, încercăm să le facem electronice ca să fie usor de utilizat, care pot fi utilizate la oricare dintre operatorii sau oricare dintre locurile de testare, indiferent că vorbim despre medicii de familie, despre farmacii, despre laboratoare.

El va avea o valoare standard, decontabilă de către aceste persoane sau instituții care efectuează testarea și valabilitatea sau durata utilizării lor va fi în acest interval de timp în care va fi nevoie de certificat.(…) Fiecare voucher înseamnă o testare. Cele 15 teste acoperă o perioadă de 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice, adică 6 săptămâni

Diferența față de forme anterioare sau chiar de experiența altor țări este că introducem un mecanism de utilizare a certificatului atunci când avem o creștere timp de trei săptămâni consecutiv cu un anumit indice, de 1,5, indice mediu. Renunțarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidența sub 1 la mie”.

Legat de cei care ar putea fi exceptați de la acest certificat, persoanele care lucrează de acasă sau în regim de telemuncă, Rafila a precizat:

„Absolut. Absolut. Asta este prevăzut, lucrul ăsta face posibil inclusiv organizarea procesului de muncă cu angajatorii. Ieri am avut o discuție foarte bună cu reprezentanții Coaliției pentru dezvoltarea României care întrunește mulți mari angajatori din zona de servicii sau desfacere a diferitelor categorii de produse și au fost foarte multe întrebări exact în acest sens. Ei trebuie să aibă și un interval de timp în care să se pregătească pentru tipul acesta de activitate și încercăm să facem excepție pentru cei care desfășoară activități unde sunt foarte puțini angajați, care nu intră, însă, în contact cu persoane, de exemplu cei care lucrează în zona serviciilor, trebuie să te întâlnești cu un număr mare de persoane. Deci discutăm de activități care nu presupun activități deosebite”.

„Oamenii sunt incitaţi, nu sunt informaţi absolut deloc şi ei au protestat împotriva a ceva despre care cred că nu aveau prea multe informaţii. Eu cred că trebuie să fim echilibraţi, dar trebuie să fim şi responsabili pentru sănătatea publică. (…) Ideea este următoarea: decizia va fi politică.

Trebuie să ajungem la un consens din partea coaliţiei. Atât eu, ca ministru al Sănătăţii şi ca profesionist în sănătate, ca şi colegi mei din PSD, sprijin această iniţiativă. Rămâne ca ceilalţi parteneri ai noştri din coaliţie să accepte această soluţie sau să o îmbunătăţească, dar trebuie să găsim o soluţie, astfel încât noi să fim pregătiţi înainte de valul pandemic”, a afirmat Rafila la Parlament.

Întrebat dacă este posibilă o asumare a Guvernului pe acest proiect de lege, el a spus: „Este, din punctul meu de vedere, cred că este o manieră care duce la o adoptare rapidă şi care face posibilă aplicarea lui atunci când ne aflăm pe un trend crescător”.

„Dacă noi adoptăm, să spunem, până la sfârşitul acestei luni sau în prima săptămână din luna ianuarie acest certificat, atunci o să putem să numărăm săptămânile de creştere corect. Dacă noi însă o să-l adoptăm, să spunem, pe data de 1 februarie, atunci o să mai trebuiască să mai aşteptăm nişte săptămâni să crească numărul de cazuri. Or, nu este în regulă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Rafila, „ideea acestui certificat este de reacţie rapidă – imediat cum apare creşterea, să poţi să reacţionezi”.

„Şi am încercat să mai dau odată exemplul acesta – extrapolând ceea ce s-a întâmplat astă-vară, deci creşterea a început pe data de 5 iulie şi dacă am fi utilizat această propunere pentru certificatul verde, atunci am fi avut o introducere a certificatului verde în jurul datei de 1 august. Asta înseamnă comportament preventiv.

Din păcate, forma existentă în Parlament, care a fost depusă după 14 săptămâni de creştere, nu după 3 săptămâni de creştere, a fost mult prea târziu introdusă şi a făcut referire exclusiv la personalul medical. Or, lucrul acesta, din păcate, îl vedem acum şi am trecut printr-un val pandemic care a produs foarte multe decese. (…) Trebuie văzut foarte clar care este cadrul constituţional pentru fiecare – un parlamentar nu este un angajat – şi trebuie găsită o soluţie care să nu facă discriminări pe diversele categorii”, a explicat Alexandru Rafila.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare ușoară
1.3 ° C
1.7 °
-1 °
79 %
3.1kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii