Autoritățile au câteva sfaturi pentru a nu fi înșelați. Autenticitatea site-ului, metoda de plată, taxele ascunse sunt câteva dintre elementele pe care ar trebui să le verificăm temeinic.
Pentru că numărul comenzilor online a crescut foarte mult în această perioadă a anului, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ne recomandă să fim atenți la câteva detalii, pentru a nu fi escrocați. Printre acestea se numără: datele privind identitatea și modalitățile de contact ale vânzătorului, caracteristicile esențiale ale produsului sau serviciului, prețul cu toate taxele incluse, modalități de plată și de livrare, dreptul de retragere, garanții și multe altele.
Specialiștii ne recomandă să nu ne ghidăm după terminația site-ului. Aceasta indică statul unde este înregistrat acel site și nu unde este înregistrat vânzătorul. De exemplu, un site cu terminația .ro poate aparține unui vânzător din Ungaria sau Polonia.
Un alt lucru de care ar trebui să ținem cont: vânzătorul trebuie să trimită un mesaj din care rezultă că a acceptat comanda făcută. În acel moment se consideră încheiat contractul între cumpărător și vânzător.
„Operatorii economici au obligația să afișeze atât prețul redus, cât și pe cel inițial și că reducerea trebuie să se aplice la cel mai mic preț practicat în ultimele 30 de zile și poate fi exprimat în valoare absolută sau în procent. De asemenea, consumatorii trebuie să știe că au dreptul de a se retrage din contract în termen de 14 zile calendaristice, fără a oferi vreo explicație”, a spus Elena Moise, consilier, Centrul European al Consumatorilor, potrivit tvrinfo.ro.
În cazul în care ni se încalcă drepturile, ne putem adresa Centrului European al Consumatorilor, din cadrul ANPC. Este instituția care instrumentează și soluționează pe cale amiabilă reclamații transfrontaliere.