Bacșișul urmează să fie impozitat cu 10%. Proiectul de lege a fost depus în 2019 de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, și a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională.
Valoarea acestuia, conform legii, urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului.
Potrivit legii propuse de PSD, sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct și se distribuie integral salariaților, după reținerea impozitului pe venit, pe baza unei evidențe nominale a acestora.
„(3) Operatorii economici prevăzuți la alin.(1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
(4) Este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.
(5) Prin excepție de la prevederile alin.(2), pentru livrarea produselor la domiciliul clienților, operatorii economici prevăzuți la alin.(1) nu au obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal.
(6) Bacșișul poate fi evidențiat atât pe un bon fiscal distinct, cât și pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacșiș”.
(7) În situația în care, la solicitarea clienților, utilizatorii eliberează acestora și factură, bacșișul se evidențiază distinct și pe aceasta. drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat”, se arată în proiectul de lege.