Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că, în ce privește prețurile, putem spune că greul a trecut, dar asta doar cu o condiție: să nu apară elemente noi în criza internațională.
„Cred că mai degrabă ne putem aștepta să avem o temperare a infației. Dacă vom avea măsurile de plafonare a prețurilor la energie pe care le anunță Guvernul, există șansa să avem o inflație care să nu atingă două cifre în perioada imediat următoare, iar la începutul anului viitor, dacă nu apar elemente noi care să influențeze fenomenul – și mă refer la prețurile la combustibil sau energie, dată fiind criza internațională – inflația va avea toate șansele să scadă, așa că trebuie să privim acest peisaj cu ambele părți, atât cu inflația cât și cu dobânda care vine în urma inflației.
Suntem într-un proces de așezare a prețurilor care, evident, sunt în creștere. Suntem în situația în care nu putem evita aceste fenomen, dar avem speranța că ce-i mai rău e în spate legat de prețuri, repet, dacă nu apar elemente noi în criza internațională”, a declarat oficialul BNR.
„Trebuie să subliniem că suntem într-o situație excepțională, foarte complicată geopolitic. Atunci reperele pe care le aveam într-o situție normală aproape că nu mai sunt utile în sitauția dată. Remarcăm, totuși, ceva: dobânda ROBOR e la jumătate cât e nivelul inflației. E corelație directă între creșterea inflației și creșterea dobânzilor. Odată ce avem o inflație crescută, e imposibil să evită niște dobânzi crescute, dar faptul că avem acum un ROBOR la jumătatea indicelui de inflație arată că presunea pe care o resimt cei care au credite e mult mai ușoară decât ar indica inflația dată”, a mai explicat Dan Suciu pentru B1TV.