Când va avea loc sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat

Când va avea loc sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat

Absolvenții de liceu care au picat în vară examenul de Bacalaureat sau nu s-au prezentat la probe mai au o șansă în sesiunea de toamnă. Examenul maturității va începe pe 8 august cu evaluarea competențelor la Limba și literatura română.

Subiectele probei de Limba și literatura română sunt elaborate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. La susținerea examenului, candidații vor intra în sala de examen în ordinea afișată, respectând criteriul alfabetic și ora prevăzută pentru fiecare grupă. Fiecare candidat va trebui să prezinte comisiei documentul de identitate, va extrage un bilet și va primi ciorna.

Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită  rezolvarea lor integrală în 10-15 minute, iar pentru elaborarea răspunsurilor i se acordă fiecărui candidat 15 minute. Pentru susținerea răspunsurilor în fața comisiei, fiecare candidat are alocate 10-15 minute, potrivit adevărul.ro.

Candidații nu pot intra în sala de examen cu orice fel de lucrări, manuale, dicționare, notițe, însemnări, telefoane mobile sau orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. De asemenea, aceștia nu pot schimba biletele de examen.

Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română este evaluată de doi profesori. Aceștia notează individual, pe baza grilei, pe un borderou, nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română (utilizator mediu, utilizator avansat, utilizator experimentat).

După susținerea probei, profesorii examenului stabilesc nivelul de competență lingvistică al candidatului. Dacă cei doi profesori acordă același nivel, acesta devine nivelul de competență lingvistică final. În cazul în care acordă niveluri diferite, nivelul de competență lingvistică se stabilește în felul următor: dacă primul profesor acordă candidatului nivelul „utilizator mediu”, iar al doilea profesor acordă nivelul „utilizator avansat”, nivelul de competență lingvistică final va fi „utilizator avansat”.

Dacă primul profesor examinator acordă candidatului nivelul „utilizator mediu”, iar al doilea profesor acordă nivelul „utilizator experimentat”, nivelul de competență lingvistică final va fi „utilizator avansat”.

Dacă primul profesor examinator acordă candidatului nivelul „utilizator avansat”,  iar al doilea profesor acordă nivelul „utilizator experimentat”, nivelul de competență lingvistică final va fi „utilizator experimentat”, potrivit B1 TV.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2024

  • 15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
  • 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024: Bacalaureat 2024, sesiunea toamnă: Afișarea rezultatelor finale

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
15.5 ° C
16.6 °
14.9 °
80 %
3.6kmh
75 %
joi
17 °
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
27 °
lun
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii