Israelul a vaccinat până acum 90% din populație cu cel puțin o doză de ser anti-Covid și rămîne, astfel, în lume, un model privind vaccinarea. În plus, țara dispune de doze suficiente din vaccinurile Pfizer și Moderna și orice surplus se va îndrepta spre partenerii săi politici. Între timp, la Ierusalim s-au aflat premierii Ungariei și Cehiei, după ce au fost deja acolo cei ai Austriei și Cehiei. Cele patru state din Europa Centrală și de Est traversează acum valul trei al pandemiei.
În Israel, 40% dintre cei nouă milioane de locuitori ai Israelului au fost imunizaţi cu vaccinul Pfizer, inclusiv cu rapel, în timp ce Ungaria și Cehia, aflate în valul trei al pandemiei de COVID-19, au în continuare probleme în a administra vaccinul populaţiei. Cele două țări au denunțat lipsa de implicare a Comisiei Europene în achiziționarea de vaccinuri, iar premierii Ungariei și Cehiei au mers la Ierusalim să afle cum a reușit Iraelul să devină prima țară din lume în privința vaccinării. Israelul are 9 milioane de locuitori, Ungaria 10, iar Cehia puțin peste 10 milioane și atunci automat, soluțiile din Israel ar trebui să funcționeze și în aceste țări, spun premierii celor două țări europene.
VIKTOR ORBAN-premierul Ungariei: „Aș vrea să vă amintesc tuturor că premierul (n.r premierul Israelului) a susținut o investiție majoră în Ungaria, a unei companii israeliene, susținută și de guvernul ungar, și anume o fabrică de ventilatoare (n.r pentru bolnavii de COVID-19) și este acum baza aprovizionărilor noastre. Am avut ce învăța de la compania voastră ce lucrează în Ungaria: că este mai bine să fii cel care produce decât cel care cumpără. Mai ales când e vorba de instrumente de care avem nevoie în timpul pandemiei.”
Săptămâna trecută, Israelul, Austria şi Danemarca au decis să formeze o alianţă pentru dezvoltarea şi producţia de vaccinuri de nouă generaţie împotriva COVID-19.
BENJAMIN NETANYAHU-premierul Israelului: „Să vedem cum putem implica Cehia și Ungaria în fabrica ce va fi construită în Israel și va produce la nivel international vaccinuri, pentru viitor.”
Cehia se află în fruntea statisticilor mondiale privind contaminările cu COVID-19 pe cap de locuitor în ultimele două săptămâni şi ocupă locul doi în ceea ce priveşte rata de mortalitate. Ungaria se află pe locul opt şi respectiv patru în aceste clasamente.